Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
restauratie_monumentaal_woonhuis_1900x1300
/
Portfolio
/
De restauratie van een monumentaal woonhuis in Zaltbommel

Gelukkig bestaan ze nog: pioniers met een enorme drive om monumentaal erfgoed te restaureren en een mooie toekomst te geven. Pascale de Wijs uit Zaltbommel is zo iemand. Binnen drie-en-een-halve maand was ze in staat om met een bekende aannemer haar aangekochte woonhuis uit eind 1500 in Zaltbommel te restaureren.

Ervaringsdeskundige Pascale: “Ik kocht het pand in 2020. Het stond al een tijdje te koop en was van een oude dame die er vanaf 1963 zelf in had gewoond. Het was erg gedateerd met veel achterstallig onderhoud. Verlaging van plafonds en isolatie van muren gebeurde in die tijd vaak met spaanplaat.”

Restauratie van het rijksmonument in Zaltbommel, vóór en na

Pascale de Wijs

“Alles moest eruit; we hebben het pand volledig gestript. In het pand hebben we op de wanden nog briefpapier van de Franciscanessen gevonden. Het pand is vroeger namelijk bewoond geweest door kloosterlingen; het was tijdelijk een meisjeshuis. Voor mij was het de vierde keer dat ik een oud huis helemaal heb gerestaureerd. Geweldig is dat: van niks iets maken. Voorwaarde voor mij was wel de klus uit te voeren met de aannemer waar ik vaker mee had gewerkt. Deze aannemer was aan het afbouwen. De restauratie van mijn huis werd zijn laatste klus.''

''Na het strippen van plafonds en muren hebben we het leiding werk inclusief de riolering vernieuwd, vloeren en plafonds vervangen en het dak geïsoleerd. De gewelvenkelder hebben we in takt gelaten. De eiken balken hebben we behandeld tegen de bonte knaagkever en weer in het zicht gebracht. Aan de indeling hebben we eigenlijk niets veranderd. We hebben dubbel glas aangebracht in de vorm van achterzetramen. In de huidige markt verbouwen is wel even anders dan vroeger het geval was. De elektriciën heeft ons best in de steek gelaten en dan moet je nog opletten hoe je daar mee omgaat. Met een beetje pech komen ze tegenwoordig gewoon niet meer opdagen,” aldus Pascale.

De werkkamer in Zaltbommel, vóór en na

Pascale is strategisch adviseur marketing en communicatie en heeft in het pand ook een kantoor ingericht. Ze pendelt veel tussen Zaltbommel en Amsterdam. Dat heeft haar op het idee gebracht het huis te delen. Sinds mei 2022 is het Oude Voorhuis als B&B te boeken via Airbnb. De gasten krijgen dan de beschikking over een eigen woonkamer, badkamer en slaapkamer.

Pascale: ''Zo’n restauratie is al met al best kostbaar, dus ik ben op zoek gegaan naar subsidiemogelijkheden. De marketing van Klement Rentmeesters werkte goed, want ik vond ze bovenaan in de zoekresultaten van Google. Samen met Annemiek Jonkman hebben we bezig om de subsidie aanvraag Woonhuissubsidie over 2021 klaar te maken. Dat was best een hele puzzel, maar met de hulp van Annemiek is dat helemaal goed gekomen. Ze geeft heel duidelijk aan wat wel en niet voor subsidie in aanmerking komt. Afgelopen jaar hebben we het schilderwerk aan de voorzijde uit laten voeren. Begin maart wordt daarvoor de aanvraag ingediend, dan zijn we er weer mooi op tijd bij”.

Check zelf ook of u recht heeft op subsidie

Met de subsidiecheck hieronder weet u binnen 2 minuten of u in uw situatie ook recht heeft op subsidie voor het onderhoud van uw rijksmonument.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down