Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
Restauratie_SterrenRestaurant_De_Leuf_Ubachsberg_1900x1300
/
Portfolio
/
Een nieuwe jas voor de rijksmonumentale boerderij van restaurant de Leuf

In het hart van Ubachsberg bevindt zich sterrenrestaurant De Leuf, dat niet alleen bekend staat om zijn heerlijke gerechten gericht op de Aziatische keuken, maar ook gehuisvest is in een prachtige rijksmonumentale boerderij. De eigenaresse, Sandra van de Bunt, heeft met dochter Michelle en chef Robin de ambitie om deze historische locatie nog lang te behouden. In het gebouw is de afgelopen jaren een complete make-over gerealiseerd. De buitenkant is dit jaar aan de beurt. Klement Rentmeesters helpt mee de restauratie van de buitengevel te realiseren. Het eindresultaat is prachtig geworden!

Een rijke geschiedenis

De boerderij waarin Restaurant De Leuf is gevestigd, heeft een rijke geschiedenis die volgens de poortsluitsteen teruggaat tot voor 1759. De architectuur weerspiegelt de traditionele bouwstijl van de regio, met kenmerkende elementen als Kunradersteen, baksteen met speklagen van mergel en aan de binnenplaats is vakwerk zichtbaar. Het gebouw is niet alleen een eetgelegenheid met een Michelin ster, maar ook een belangrijk onderdeel van de lokale erfgoedcultuur.

De_Leuf_Historische_Plaatjes_800x600

De_Leuf_begroeid_800x600

De visie van de familie van de Bunt

Sandra van de Bunt spreekt gepassioneerd over het behouden van de historie van het pand. Ze gelooft dat de restauratie niet alleen het restaurant ten goede zal komen, maar ook een positieve impact zal hebben op de gemeenschap van Ubachsberg. Haar toewijding aan zowel het restaurant als de geschiedenis van het gebouw blijkt uit elk aspect van haar werk.

“Asian Asthetics using local materials”.

Sandra: “In 1988 zijn mijn overleden man Paul en ik hier met de Leuf begonnen. In de inrichting domineerden de terracotta tegels op de vloer, zware tafels en stoelen in een boerderij achtig sfeer. Toen Robin en Michelle in 2018 de zaak in kwamen zijn we een aantal jaren later gaan nadenken over een nieuwe eigentijdse uitstraling. In de zomer van 2022 hebben we in 5 weken het restaurant een nieuwe look en feel gegeven. Onder aanvoering van binnenhuisarchitect Tim Reiters is de sfeer meer eigentijds geworden. Die typeren we nu als “Asian Asthetics using local materials”. Zo is er een showkeuken gekomen en een barretje en er zijn warme, aardse kleuren gebruikt.

Mooie plannen

Maar een mooie binnenkant verdient ook een mooie buitenkant. Vandaar dat we plannen zijn gaan maken om de buitenkant van het gebouw meer in balans te brengen met de binnenkant. We hebben daarvoor mooie plannen gemaakt met onze architect. Ik dacht dat doen we wel even, maar dat viel toch tegen, want je hebt toch te maken met een rijksmonument. Dat vraagt dus een professionele begeleiding. Ik ben blij dat we met Frank en Jessica Klement in contact kwamen en die hebben ons snel geholpen de plannen met hun team uit te werken tot een gedegen restauratieplan”.

Tekening_Bestaand_de_Leuf_1200x675 (1)

Tekening_Bestaand_de_Leuf_1200x675

Het restauratieplan

Het plan voor restauratie richt zich op het behoud van de authentieke kenmerken van de boerderij, terwijl het aan de binnenzijde tegelijkertijd moderne faciliteiten en comfort voor de gasten biedt. Onderdeel van het plan is de restauratie van de buitengevels. Architect Giel Leunissen van Klement Rentmeesters stelde het restauratieplan op en diende de omgevingsvergunning voor restauratie in.

Klimop eraf

Giel: “Als eerste hebben we geadviseerd een bouwhistorisch onderzoek uit te laten uitvoeren door Loek Daemen. De gevels waren al voor een lange periode bedekt met klimop. Dit heeft negatieve invloed gehad op de bouwkundige staat van de gevel. Zo houdt het groen langer vocht vast, waardoor schades zijn ontstaan en heeft het groen zichtbare sporen achtergelaten. De begroeiing is er reeds afgehaald en de gevels zijn schoon gemaakt. Geadviseerd is de cementvoegen zoveel (als mogelijk) te verwijderen.

Dampopen

Op enkele plekken waren de Kunrader- en mergelstenen beschadigd; deze beschadigde blokken zijn vervangen. Het voegwerk is hersteld met een kalkgebonden voegmiddel. Na het voegen is er een dampopen (kalk) Kalei laag aangebracht. Deze laag zorgt voor een bescherming en dat het vocht uit de stenen getransporteerd wordt. Uiteindelijk is de gevel van een zandkleurig dampopen verfsysteem voorzien.”

Achterzetramen

De kozijnen van het woonhuis waren aan de begane grond zijde voorzien van extra beglazing vóór het oorspronkelijke raam. Hierdoor is de dieptewerking van de ramen in de gevel verloren gegaan. In de nieuwe situatie wordt deze glasplaat weggehaald en aan de binnenzijde worden Meta Glas achterzetramen toegepast. De kozijnen op de verdieping zijn slecht gedetailleerd en niet goed onderhouden waardoor door de jaren heen het houten raamwerk bij de onderdorpel is aangetast. Deze werkzaamheden worden na de zomer afgerond.

"Japanse" poort

De openslaande poort is gedateerd begin 21ste eeuw en is in het bouwhistorisch onderzoek aangeduid als positief. De poort wordt in de huidige situatie niet meer gebruikt en kan ook niet meer functioneren. In het restauratieplan wordt de houten geleding van dit stuk gevel teruggebracht maar komt er geen poort of te openen deel terug. Zo blijft de kleur, vlakverdeling, opbouw van de verticale beplanking en de horizontale stootplank bij het maaiveld gehandhaafd. Bij de materialisering is ervoor gekozen brede houten delen (gebrand hout) toe te passen. Dat is voorgesteld omdat deze nieuwe ingreep met Japanse techniek verwijst naar wat erbinnen gebeurt, namelijk een hoogwaardig restaurant die ook Japanse kenmerken vertoont. De brede houten delen komen ook bij de oorspronkelijke poort terug.

Vlotte planologische procedure

“We hebben het restauratieplan voorbesproken met de monumentencommissie van de gemeente Voerendaal. De commissie was unaniem erg enthousiast over de plannen en de omgevingsvergunning is binnen acht weken verleend. Zo zie je dat met een goed doordacht restauratieplan dat gebaseerd is op een gedegen bouwhistorisch onderzoek, vlot een planologische procedure kan worden doorlopen”, aldus Giel.

Een blik op de toekomst

Met het restauratieplan in uitvoering, kijkt Sandra vol vertrouwen naar de toekomst. In combinatie met het culinaire aanbod van De Leuf, is het restaurant goed gepositioneerd om een belangrijke rol te blijven spelen in de regio. De restauratie zorgt ervoor dat bezoekers en passanten zowel binnen als buiten kunnen blijven genieten van zowel de unieke ambiance als de moderne gastvrijheid die Restaurant de Leuf te bieden heeft.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down