Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Voorbeeldproject nieuw landgoed de Cavalerie

Objectomschrijving

Het dorp Baarlo bij Venlo is omringd door een agrarisch gebied en afgebakend door de Maas en verschillende beekstroompjes. Dit is de plek voor het toekomstige landgoed, een nieuwe invulling die Baarlo en de bewoners ten goede komt. Het gaat om een oppervlakte van 23 hectare waar tot nu toe tuinbouwgewassen zoals prei, kool en asperges werden geteeld. Gemeente Peel en Maas heeft prachtige natuur, de grote Peel is een beschermd laagveengebied dat de scheiding tussen Limburg van Brabant vormt. Baarlo zelf heeft 6490 inwoners, gemeente Peel en Maas 44.000. Baarlo is een dorp dat bekend staat als een kasteeldorp, vanwege zijn vier kastelen. Dit karakter past bij het idee om een nieuw landgoed te scheppen!

De klantvraag

Onze opdrachtgever, een stoppende boer uit Baarlo is een echte kanjer: een initiatiefnemer voor een nieuw landgoed. Voor het gebied van 23 hectare, waarop jarenlang allerlei tuinbouw gewassen zijn geteeld, is een prachtig plan ontwikkeld. Het gaat om de verkoop van het bezit met de mogelijkheid voor projectontwikkeling. Het akkerbouwbedrijf dat geheel omgevormd wordt naar een nieuw landgoed met nieuwe natuur. Het landgoed is ontworpen met laanpartijen, bosjes en nieuwe natuur die harmonisch gaan samenvallen. De Bosschebeek die het gebied doorsnijdt krijgt weer zijn natuurlijke loop terug. Aan Klement Rentmeesters de vraag dit nieuwe landgoed te presenteren en een koper te zoeken.

Onze aanpak

Klement Rentmeesters begeleidde de initiatiefnemer in het ontwikkeltraject en stemde de benodigde disciplines op elkaar af. Zo hebben we destijds van het ontwerp van de woningen en het nieuw te ontwikkelen landschap een unieke animatie laten maken. Ons kantoor heeft daarnaast een verkoopplan ontwikkeld om het object in de markt te zetten. Daarbij hebben we in nauw overleg met de opdrachtgever de focus gelegd op de wereld van paardenliefhebbers. Door het uitvoeren van een marktonderzoek is gebleken dat paardensport populair is in Baarlo. In de regio wordt veel gezocht naar geschikte locaties om paarden te kunnen houden in combinatie met landelijk wonen.

Het aanbod van prachtige woongelegenheid met de faciliteiten voor paarden is wat landgoed de Cavalerie biedt. Het landgoed beschikt over drie bouwkavels. Op deze kavels, gelegen in het centrum van het 23-hectare tellend gebied, worden drie nieuwe herenhuizen geïnitieerd. De bouwkavels hebben elk een oppervlak van 200 m². De architectuur zal aansluiten bij de stijl van de bestaande kastelen in Baarlo, maar dan iets eigentijdser. De details worden aan de koper overgelaten.

Het toekomstige landgoed wordt ingericht op een klassieke wijze. Het ontwerp bestaat uit een statig hoofgebouw aan het eind van een fraai aangelegde oprijlaan. Symmetrisch aan de zijkanten worden twee herenhuizen gesitueerd tegenover elkaar. Deze zijn volgens traditie een verdieping lager dan het hoofdgebouw en kunnen in een andere kleur steen worden gerealiseerd. Het bewoonde hof wordt ingevuld met perkjes, bomen en mooi verzorgde paden die de verbinding leggen met de stalgedeeltes op het landgoed.

Conclusie

Het ontwikkelen van een nieuw landgoed is niet alleen voor een ver verleden, maar juist een idee dat bijzonder mooi bij de huidige tijd aansluit. De veranderingen in de wereld doen de vraag naar buiten wonen stijgen. Er is een verandering gaande van levensstijl en visie op wonen. Deze beweging in de markt geeft ruimte voor moedige initiatieven. Het scheppen van een nieuw landgoed is een opwaardering voor het hele landschap dat hiermee verbonden is. Het brengt vele voordelen een landgoed te ontwerpen naar het voorbeeld van klassieke landgoederen. Hierin huist wijsheid en harmonie van natuur tot cultuur tot de combinatie wonen en werken. Natuurlijk horen daar ook eigentijdse elementen bij en kan het elkaar vooral versterken. Leven op een eigen stukje aarde dat met schoonheid is geschapen voor nu en de toekomst. Een plek om je veilig te voelen, gegrond en compleet. Een landgoed dat met deze inspiratie ontworpen wordt kan zoals we weten eeuwen succesvol overeind blijven!

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down