Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Voorbeeldproject restauratiesubsidie: Hoeve Molsberg

Objectbeschrijving

Hoeve Molsberg bestaat uit een aaneengeschakeld vakwerkhuis met vakwerkschuur, stal en weide. Het object is aangewezen tot rijksmonument en ingeschreven in het monumentenregister als “Hoeve met binnenplaats van Kunradersteen, baksteen en vakwerk. Op de poortsluitsteen staat 1732”.

De klantvraag

Onze voormalige klant Danny van Duijnen was de eigenaar en bewoner van hoeve Molsberg. Allereerst was zijn vraag of de monumentale hoeve in aanmerking kan komen voor een restauratiesubsidie. De eigenaar vroeg zich ook af of er naast bewoning een nieuwe functie uitgedacht zou kunnen worden voor hoeve Molsberg. Oftewel, ‘help ons een geschikte exploitatie te vinden voor wat we met deze mooie en grote hoeveelheid ruimte kunnen doen!’

Onze aanpak

Klement Rentmeesters begon met een subsidieaanvraag voor het uitvoeren van een onderzoek naar herbestemming. Direct daarna is de provinciale subsidie restauratie voor het woonhuis, de vakwerkschuur en de stallen aangevraagd. Deze subsidie werd twee maanden later toegekend. Er werd daarvoor een inspectierapport geschreven om de gebreken in beeld te brengen. Op verzoek van de eigenaar werd door ons een bestek met voorwaarden opgesteld om een offerteaanvraag te doen bij verschillende aannemers voor de restauratiewerkzaamheden. De begroting en het bestek werden opgesteld volgens STABU-codering, de gestandaardiseerde en gecodeerde werkomschrijving en benodigdheden in de aannemerij.

Klement Rentmeesters voerde ook een verduurzamingsonderzoek uit voor hoeve Molsberg, om in te zetten bij de uit te voeren herbestemming. De plaatsing van zonnepanelen en de isolatie van ruim 800 m² aan het dakoppervlak was erop gericht om volledig in eigen energiebehoefte te voorzien. Aan de stallen zijn de opgeklampte deuren en de poort onder handen genomen. De 4 hectare huisweide is inmiddels voor de helft al omgevormd naar een fruitweide die wordt beweid door runderen en gebruikt voor de winning van kuil- en hooivoer. De resterende 2 hectare kan potentieel worden omgevormd naar nieuwe natuur. Naast de woonfunctie wilde de eigenaar graag een nieuwe exploitatie voor de hoeve vinden. Door Klement Rentmeesters werd daarom een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd. Hierin zijn de huidige situatie van het object en de mogelijkheden van de omgeving onderzocht. Vergelijkbare projecten vormen nuttige voorbeelden; deze zijn opgenomen in het herbestemmingsonderzoek. Met alle resultaten zijn uiteindelijk een aantal scenario’s voor een nieuwe exploitatie uitgeschreven. Lees hier meer over het uitvoeren van een onderzoek naar herbestemming.

Een nieuwe functie

Als kruispunt van mooie wandel- en fietsroutes is hoeve Molsberg een geschikt adres voor een recreatieve functie. In het herbestemmingsonderzoek werd de transitie naar vakantieappartementen of een ijsboerderij met ambachtelijke productie voorgelegd. Deze functies sluiten aan bij het authentieke karakter van de vakwerkboerderij. De klant nam uiteindelijk het idee van de vakantieappartementen graag aan; er werd gekozen voor één grote groepsaccommodatie. Klement Rentmeesters heeft ook geholpen bij de procedure om de groepsaccommodatie planologisch mogelijk te maken.

Hoeve Molsberg is in 2022 overgedragen aan een nieuwe eigenaar die de ontwikkelde plannen heeft overgenomen. De restauratie van de hoeve is inmiddels in fases uitgevoerd. Klement Rentmeesters heeft het restauratie project recentelijk gereedgemeld bij de provincie Limburg. De groepsaccomodatie kan bij Beaujean Vacances geboekt worden.
Staat u ook voor een restauratieopgave? Dat vraagt een zorgvuldige voorbereiding en een gedegen restauratieplan. Laat via het formulier hieronder vrijblijvend uw gegevens achter en een van onze specialisten neemt contact met u op een moment dat u schikt.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down