Voor de toekomst van uw monument.

Zoek

Een taxatie is een complexe gebeurtenis. Bij het taxeren van een landgoed ligt deze moeilijkheidsgraad nog eens wat hoger. Dit is zeker het geval wanneer het landgoed valt onder de Natuurschoonwet van 1928. Bij Klement Rentmeesters bent u echter aan het juiste adres voor een accurate landgoed taxatie. Door onze kennis en jarenlange ervaring hebben we affiniteit met de taxatie van een landgoed. Met de juiste referenties kunnen wij een juiste waardebepaling van uw landgoed doen.

Wat is de Natuurschoonwet?

Als u eigenaar bent van een landgoed met een origineel en historisch karakter, dan kunt u uw landgoed rangschikken onder de Natuurschoonwet van 1928. De landgoederen die onder deze wet vallen vormen een belangrijk onderdeel van het natuurschoon en dit levert fiscale voordelen voor de eigenaar op. Wanneer valt uw landgoed onder de NSW? Ten eerste moet het landgoed minstens 5 hectare groot zijn. Bovendien moet het landgoed een aangesloten gebied van minimaal 5 hectare omvatten en voor minstens 30% uit bos- of natuurterreinen bestaan. Ten tweede valt uw landgoed onder de NSW wanneer deze een deel van een historische buitenplaats is of zelf een historische buitenplaats is. Deze buitenplaats moet minstens 1 hectare groot zijn.

Wat is de wet WOZ?

WOZ staat voor waardebepaling van onroerende zaken. De wet WOZ stelt dat voor een aantal belastingen een en dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt. Dit geldt voor de inkomstenbelasting, de gemeentelijke onroerendezaakbelastingen en de waterschapsomslag. De wet kent een bijzondere waarderingsregeling voor landgoederen die vallen onder de Natuurschoonwet. Bij een juiste landgoed taxatie betaalt u wellicht minder voor deze belastingen.

Waarom moet u uw landgoed taxeren?

Wanneer u uw landgoed wilt verkopen, overnemen, financieren of kopen, dan heeft u een taxatierapport van het landgoed nodig. Dit is een gedetailleerd rapport waarin de waarde van het landgoed vastgesteld is door een erkende taxateur. Iedere landgoed taxatie is uniek en heeft andere kenmerken, waardoor het taxeren van uw landgoed een nauwgezet klusje is. Ook voor verbouwingen, duurzaamheidsinvesteringen, uitbreidingen of inkrimpingen van uw landgoed is een taxatierapport nodig. Bovendien is een taxatie soms nodig voor fiscale doeleinden, zoals bij vererving, schenking of echtscheiding.

Welke doeleinden voor landgoed taxaties zijn er?

Landgoed taxaties kun je voor meerdere doeleinden ondernemen:

 • Vaststellen van marktwaarde voor als u een hypothecaire lening nodig heeft
 • Vaststellen van beleggingswaarde voor als u bijvoorbeeld in een landgoed wil investeren
 • Vaststellen van residuele waarde voor als u een landgoed wenst te verkopen of kopen
 • Vaststellen van herbouwwaarde voor de verzekeraar of voor de subsidieaanvraag voor het onderhoud van rijksmonumenten. Meer weten over de woonhuissubsidie of overige subsidieregelingen, lees het op deze pagina’s.

Taxatierapport van uw landgoed

Er is niet slechts één taxatierapport voor landgoederen. Er is geen standaard. De taxateurs van Klement Rentmeesters zetten hun kennis op monumentaal gebied in om de juiste waarde voor uw landgoed vast te stellen. Wij zijn in staat om voor uw unieke landgoed de mogelijkheden en de onmogelijkheden te zien. Deze leiden tot een waardig voortbestaan van uw landgoed. Uw taxatierapport zal kortom een waardebepaling van uw landgoed worden op basis van onze bevindingen en ervaring.

Waarom Klement Rentmeesters?

Landelijk vastgoed taxeren is een vak apart en vergt veel kennis van de taxateurs. Naast kennis van het monument en de bouwkunde, moet een taxateur ook kennis hebben van productierechten, fiscale zaken, vergunningen en milieuwetgeving. Daar heeft u een professionele en deskundige taxateur voor nodig. Een taxateur van Klement Rentmeesters is gespecialiseerd in het vaststellen van waarde van landgoed. Bovendien zijn onze taxateurs op de hoogte van actualiteiten in het vakgebied.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down