Voor de toekomst van uw monument.

Zoek

Monumenten vormen een belangrijk onderdeel van de cultuur en het erfgoed van een gebied. Deze historische panden vertellen een stukje geschiedenis en zijn van onschatbare waarde. In Limburg en Brabant zijn veel van deze prachtige monumenten te vinden, met ieder zijn eigen architectonische eigenschappen. Het is dan ook niet raar dat deze panden in trek zijn. Of u nu een monument wilt kopen of wilt verkopen, er komt heel wat meer bij kijken dan bij de aanschaf of verkoop van een normaal koophuis.

Voor een verkoper is het van belang om de waarde van het monumentale pand te weten te komen. Hiervoor is een monument taxatie nodig. Tijdens een waardebepaling van een monument zal de taxateur alle facetten van het pand in kaart brengen. Zowel kenmerken die het gebouw uniek maken, als ook eventuele gebreken of aandachtspunten. Op basis hiervan zal de taxateur een monument taxeren. Dankzij jarenlange ervaring in deze branche, weten we bij Klement Rentmeesters precies op welke punten gelet moet worden.

Ook voor kopers van monumentale panden is het handig om een monument taxatie uit te voeren. Dit is onder andere belangrijk voor de hypotheekverstrekker. Daarnaast kan de taxateur van de koper op een andere waardebepaling van het monument uitkomen dan de taxateur van de verkoper. Op basis van de twee taxaties kan de eventuele koper bepalen of hij of zij het pand wil kopen, wil onderhandelen met de verkoper óf verder wil zoeken naar een ander monument.

Waardebepaling van een monument

Waar hangt de waardebepaling van een monument nu precies van af? Een aantal punten waar op gelet wordt zijn hetzelfde als bij reguliere woningen. Er zijn voor monumentale panden echter ook extra aspecten en regels om rekening mee te houden. Net zoals bij andere panden zijn de volgende facetten van belang: de ligging, onderhoudsstaat, referentiepanden, de WOZ-waarde én het energielabel.

Ten eerste bespreken we de ligging van het pand. Normaal gesproken betekent een rustige omgeving met veel groen eromheen een hogere waarde voor een pand. Het hangt er echter ook af van in welke gemeente het pand zich bevindt en in welke buurt. De waardebepalingen van een monumenten wordt echter iets minder beïnvloed door de ligging, aangezien de status van monumenten al veel waarde oplevert.

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe goed het monumentale pand is onderhouden, zoals bij iedere woning het geval is. Zijn er nog punten die aandacht nodig hebben? Is er achterstallig onderhoud? Een verkoper kan ervoor kiezen om dit zelf op te knappen waardoor de vraagprijs hoger zal worden óf het overlaten aan een toekomstige koper. Voor onderhoud aan rijksmonumenten is vaak subsidie te krijgen. Ook dat beïnvloedt de prijs.

Als derde wordt vaak gekeken naar referentiepanden. Nu is dit bij monumenten een stuk moeilijker. Er kunnen door een taxateur echter wel verschillende vergelijkingen gemaakt worden. Meestal wordt een monument dan vergeleken met andere monumenten die ongeveer dezelfde ligging, architectuur en omvang hebben. Zo kan er enigszins een vergelijking worden gemaakt.

Daarnaast zijn unieke kenmerken van een monument ook nog altijd waarde bepalend. De WOZ-waarde sluit hierbij aan, daar het van belang is voor de waardebepaling van het monument.

Ten slotte moet er ook rekening gehouden worden met het energielabel van het pand. Beter geïsoleerde panden leveren nu eenmaal meer op, omdat ze meer energie kunnen vasthouden. Daarbij helpt het ook als er gebruik wordt gemaakt van groene energie. Verduurzaming is dus net zo belangrijk als bij reguliere woningen.

De werkzaamheden van Klement Rentmeesters

Bij Klement Rentmeesters werken we met een enthousiast team met een voorliefde voor historische panden. Ons doel is om monumentale panden te behouden voor de toekomst, omdat ze een kenmerkend onderdeel zijn van de omgeving waarin ze zich bevinden. Alles over het behoud, onderhoud, de koop en verkoop van monumentale –en historische panden, valt onder onze werkzaamheden. Zo verzorgen wij de makelaardij, grondzaken, het beheer en exploitatie, de herbestemming, verduurzaming, restauratie en transformatie, subsidies, bestemmingsplannen én vergunningen van monumenten. Om hier meer over te lezen, kijk dan op deze pagina over onze overige diensten.

Ons team bestaat uit een diverse groep mensen, waarbij iedereen zijn of haar eigen specialisme en expertise heeft. Door deze diversiteit aan kennis én jarenlange ervaring in deze niche branche, kunnen wij iedereen helpen op het gebied van monumentale panden. Dit kan zijn wanneer u een monumentaal pand wilt verkopen, maar ook wanneer u een monument wilt laten taxeren of kopen. Bij ons bent u aan het juiste adres!

Wanneer u eerst beter geïnformeerd wilt worden, kunt u altijd bij ons terecht voor een gesprek. Hierbij staan wij u te woord en luisteren we naar uw wensen en ideeën. Op basis hiervan kunnen wij u de nodige informatie verstrekken en verder helpen met uw toekomstplannen. Schroom niet om contact met ons op te nemen! Dit kan via ons online contactformulier, telefonisch of via de e-mail.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down