Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
/
Portfolio
/
Hoeve Huiskenshof houdt onderhoud betaalbaar

Met de SIM (subsidie Instandhouding Monumenten) meer werkzaamheden subsidiabel dan gedacht.

De monumentale hoeve Huiskenshof is een eeuwenoude Limburgse Carréboerderij met prachtige uitzichten over het glooiende Limburgse landschap en is gelegen in Klimmen. De hoeve doet momenteel dienst als gastenverblijf waar men kan kiezen om te verblijven in het Koetshuis, de Koestal, de Schuur, het bakhuis of een tinyhouse.

Bijzonder is dat Huiskenshof een negentiende-eeuwse drievleugelboerderij is en eind 1800 bij een herenhuis is gebouwd. Dit herenhuis staat op de fundamenten van een vroegmiddeleeuws kasteel dat toebehoorde aan het riddergeslacht Retersbeek*.

Hoeve Huiskenshof is een eeuwenoude Limburgse Carréboerderij

SIM en Natuurschoonwet (NSW)

Zes jaar geleden hebben we de eigenaren, de heer en mevrouw Grooten, geholpen met een SIM aanvraag. Hiervoor is een zesjarig onderhoudsplan opgesteld dat inmiddels succesvol is uitgevoerd. Het landgoed rondom hoeve Huiskenshof valt onder de Natuurschoonwet en biedt dus diverse fiscale voordelen. Momenteel helpen we de eigenaren voor de tweede keer met een SIM aanvraag.

Waardevol advies

De heer Grooten van hoeve Huiskenshof: “We zijn heel blij dat Klement Rentmeesters voor ons de volledige aanvraag verzorgt. Ze hebben zes jaar geleden ook een SIM aanvraag voor ons gedaan. Daardoor is ons onderhoud nu goed op orde, maar het verdient een update. Uit ervaring weten we dat we volledig kunnen vertrouwen op hun vakkundigheid bij het indienen van de aanvraag en we vinden het fijn dat er goede nazorg wordt geleverd. Er wordt bovendien goed gekeken of het onderhoud goed is uitgevoerd. Daarbij worden onderwerpen aangekaart waar wij nog niet aan gedacht hebben en er worden waardevolle tips gegeven. Actueel is nu: hoe om te gaan met het energievraagstuk? Ook hier is bijvoorbeeld subsidie voor mogelijk. Wij hebben niet de tijd en de kennis in huis om ons daarin te verdiepen en dan is het advies van een expert natuurlijk erg waardevol.”

Plan van aanpak

Onze bouwkundige Mariëtte Horsch heeft de opnames van de SIM voor Huiskenshof gedaan. Na grondig onderzoek van o.a. ramen, daken en kozijnen heeft ze een inspectierapport opgeleverd met een nauwkeurige werkbeschrijving. De werkbeschrijving is eigenlijk een plan van aanpak voor zes jaar met een tijdsverdeling per jaar. Op basis van deze documenten wordt de begroting opgesteld. Dit is ook de basis waaruit het subsidiebedrag wordt berekend. De begroting wordt gemaximeerd op de zogenaamde herbouwwaarde. Maximaal 3 % van de herbouwwaarde mag namelijk voor een periode van zes jaar als subsidiabele kosten worden opgevoerd.

Afstemming

‘‘Deze resultaten en de werkomschrijving leggen we de opdrachtgever in concept voor. Alles wat ingediend is moet volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed namelijk wél echt uitgevoerd worden, want er is budget voor vrijgegeven. Daarom stemmen we altijd met de eigenaar af wat haalbaar is. Als we de subsidieaanvraag indienen is het even wachten op de beschikking’’ aldus Mariette Horsch.

Klement Rentmeesters kan ook de begeleiding van uitvoering van de werkzaamheden, de zogenaamde directievoering verzorgen. Het realiseren van het onderhoudsplan kan dan volledig voor u uit handen worden genomen. Sowieso adviseren we altijd om de kleine klusjes zelf aan te pakken en geven we aan welke bovenaan het prioriteitenlijstje staan.

Voordelen subsidie onderhoud

Het aanvragen van de subsidie heeft vele voordelen. Naast het feit dat de subsidie een looptijd van zes jaar heeft en recht geeft op 60% (40% indien zakelijk) van de subsidiabele kosten, krijgt u ook een goed overzicht van de onderhoudskosten. En daardoor dus ook op welk tijdstip u geld beschikbaar moet hebben en wanneer u de juiste vakmensen moet inhuren. Een duidelijke win-win situatie dus!

Aanvragen subsidie vanaf 1 februari weer tijdelijk mogelijk

De aanvraagperiode voor de SIM start vanaf 1 februari a.s. We zijn al volop bezig met de bouwkundige opnamen. Dus wees er snel bij als wij voor u de SIM willen aanvragen. Maar eerst wilt u natuurlijk weten of u in aanmerking voor subsidie komt? We ontwikkelden een eenvoudige subsidiecheck die hooguit een paar minuten van uw tijd vraagt. Doe de subsidiecheck hier.

* Meer informatie over de historie: De Huiskenshof in Klimmen

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down