Vroeg-landschappelijk stijl is een zeldzaamheid
Monique Wolak, onze Tuin- en landschapshistoricus en -architect, helpt de gemeente Peel en Maas met de inrichting van het park rondom Kasteel d’ Erp. Op een vakkundige manier knoopt ze allerlei touwtjes aan elkaar en houdt ze rekening met de belangen van zowel de gemeente, als de bezoekers, zonder de cultuurhistorie van het park uit het oog te verliezen. Tijdens het historisch onderzoek kwamen Monique en onze junior landschapshistoricus Carlo Valerio, erachter dat het noordelijke deel van het park in de 19e eeuw ontworpen is in de vroeg-landschappelijke stijl.
Monique: “De vroeg-landschappelijke stijl kenmerkt zich door het op een bewuste manier positioneren van bomen, boomgroepen en heestergroepen met open ruimtes en kronkelende paden. De heesters zorgden ervoor dat niet het hele park in één keer te overzien was. Als je het pad volgde kwam je in een open ruimte dat een verrassingseffect moest creëren. Dit is typisch voor deze stijl. Het doel van deze stijl was om een wandelbeleving te creëren, vaak met een vijver, een eiland, een prieel, soms met een heuvel om van de uitzichten te genieten, zoals hier op het kasteel en het vroegere uitzicht naar de Maas. Tijdens het onderzoek zagen we dat het oorspronkelijk ontwerp de tand des tijds niet had doorstaan. Paden en oorspronkelijke heestergroepen zijn verdwenen en vijvers liggen droog.”
Een verborgen parel
Het park is een rijksmonument en hoort van oudsher bij Kasteel d’Erp. In 1970 is het park (overigens niet het kasteeleiland) in eigendom van de gemeente gekomen en opengesteld voor de Baarlose burgers. Sindsdien heeft het park veel veranderingen meegemaakt. Eerst was het zuidelijk gedeelte boomgaard, daarna is het een groot grasveld geworden met paden eromheen en beelden, een speelplek en parkeerplaats. De gemeente Peel en Maas kwam via de eigenaar van het kasteel in contact met Klement Rentmeesters.
Monique: “de cultuurhistorie van dit park is heel bijzonder en eigenlijk is het park een verborgen parel die nog zichtbaar gemaakt moet worden. Een tuin historisch onderzoek is de basis om veranderingen door te voeren en een mooi nieuw herinrichtingsplan te ontwerpen met behoud van de karakteristieke tuin elementen. Dit is ook een start voor een onderhoudsplan en dat betekent automatisch dat het park een goede toekomst krijgt.”
Reden genoeg voor de gemeente Peel en Maas om Klement Rentmeesters opdracht te geven voor het ontwerpen van een herinrichtingsplan waarbij rekening wordt gehouden met wensen van de gemeente en knelpunten worden opgelost. Zo kan Monique met haar vakmanschap de bijzonderheid van dit park op een verantwoorde manier terugbrengen. Ze onderzoekt wat de cultuurhistorie van het park is, wat de structuur van de paden, beplanting, watergangen en grachten is en welke bijzondere bomen van de 19e eeuw er zijn. Enkele knelpunten zijn al bekend zoals paden die in natte perioden deels onder water staan, geen water in de waterlopen en de invloed van het klimaat op het bomenbestand.
Een evenwichtige gouden toekomst
Monique: “Opvallend was dat Carlo en ik diverse keren werden aangesproken tijdens één van de eerste inventarisatie-bezoeken. We merkten dat de betrokkenheid van de Baarlose inwoners groot is. In samenspraak met de gemeente zijn we een traject van burgerparticipatie opgestart zodat we aan betrokkenen kunnen vragen wat hun wensen voor het park zijn en welke knelpunten ze nu zien.
Zo geven we geen inspraak achteraf maar betrekken we de burger vooraf. We merken nu al, na één sessie, dat ze heel begaan zijn met het park en open staan voor verandering. Zo proberen we evenwicht te bereiken en met ieders belangen rekening te houden.”
Wat is dat eigenlijk … groen erfgoed? Lees hier meer.
Valt uw park onder de NSW en krijgt u subsidie? Klik dan hier.
Heeft u vragen? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.