Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Voorbeeldproject groen erfgoed: Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop begint haar lange geschiedenis in de Middeleeuwen als een woontoren op het land behorend aan het Hertogdom Gelre, vandaar de naam van het dorp. In de eeuwen erna is het land rondom de toren tot park verworden. Liefde voor tuinen, planten en bomen heeft de eigenaar Hubertus Paulus Hoevenaar jr. in de tweede helft van de 19e eeuw aangespoord om zijn idyllische landschapstuin te realiseren. Het park is toe aan restauratie.

Restauratieplan landschapstuin kasteel Geldrop

Objectomschrijving

Landgoed kasteel Geldrop kent verschillende fases in haar ontwikkeling. Was er eerst een donjon en maar liefst twee slotgrachten, veel later kwam het ‘kasteel’ erbij, dat nooit echt een kasteel is geweest. De oudste wegen rondom de grachten werden begeleid door imposante laanbomen in een rechthoekig patroon en in de 19e eeuw is er een romantische landschapstuin aangelegd met gebogen vormen en een rijkelijke beplanting. Bedenk dan dat deze oase grenst aan de zich voortkabbelende Kleine Dommel en het arcadisch beeld is compleet.

De klantvraag

Dat wordt echter wreed verstoord door de lange overstroming in de zomer van 2016, waarbij de helft van de landschapstuin weken onder water stond. De droge, hete zomers van de laatste jaren zijn de genadeklap voor het toch al oude bomenbestand van de tuin. Paden vormen inmiddels geulen die zich in de winter met water vullen, de tuin is versoberd en vele bomen zijn dood of staan op het punt van afsterven. De Stichting Landgoed Kasteel Geldrop heeft ons gevraagd om een restauratieplan te maken voor de Landschapstuin, met vooral aandacht voor de bomen en paden.

Onze aanpak

Zo rondlopend valt op dat het heel moeilijk oriënteren is in de tuin. Nauwkeurig tuin historisch onderzoek laat zien dat van het oorspronkelijke evenwicht van de geometrische en de landschappelijke tijd weinig meer over is. Struiken en bomen hebben zich uitgezaaid tot grote klompen groen en oorspronkelijke logische paden zijn verdwenen of omgelegd. Door dit te onderkennen en de oude situatie te reconstrueren brengen we weer duidelijkheid in de tuin. We hebben een uitgekiend waterplan gemaakt waardoor tekorten en te veel aan water gereguleerd kunnen worden. Én het rijkelijke in de beplanting weer meegenomen, inclusief een beter ontwerp voor het voorplein.

Vergunningen en subsidies

De Landschapstuin is een rijksmonument. Wij hebben daarom een vergunningen- en subsidietraject uitgezet, zodat de plannen door de vergunningverlenende instanties akkoord worden bevonden en dat voor de financiering van de reconstructie middelen beschikbaar komen. De omgevingsvergunning voor de restauratie is inmiddels verleend.

Resultaat

Dit alles resulteert in een mooie evenwichtige tuin waar de bomen weer kunnen floreren, de paden hun oorspronkelijke hoogte terugkrijgen en tegelijkertijd ook andere verbeteringen meegenomen zijn. En zo krijgt Geldrop weer een prachtig park waar bezoekers zich even in een groene oase kunnen wanen.

Onze landschapsarchitecte Monique Wolak vertelt in onderstaande video uitgebreid over haar integrale aanpak zodat er een goede balans ontstaat tussen de natuur en de landschapstuin als monument voor gebruikers.

Meer over de samenwerking tussen Klement Rentmeesters en Kasteel Geldrop.

De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

Meld u hier aan

> Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
chevron-down