Voor de toekomst van uw monument.

Zoek

Bent u van plan een monument te gaan kopen, dan is het verstandig om u ook in te lezen over een financiering bij de aankoop van zo’n monument. Het is namelijk zo dat u in aanmerking kunt komen voor verschillende financieringen wanneer u een monument aanschaft. Deze financieringen worden beschikbaar gesteld door de overheid om uw monument aan te kopen of te onderhouden. Zo kan er bijvoorbeeld aanspraak worden gemaakt op een instandhoudingssubsidie of een subsidie voor herbestemming. Wilt u hier meer informatie over, neem dan zeker eens contact met ons op.

Monument financiering bij herbestemming

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat aangegeven dat er jaarlijks tussen 1 oktober en 30 november een subsidie voor herbestemming aangevraagd kan worden. Bent u op zoek naar een subsidie voor herbestemming van een monument en wilt u deze omtoveren tot iets anders, dan is dit de subsidie die u moet hebben. De aanleiding voor deze subsidie is om te voorkomen dat monumenten lang leegstaan en op deze manier sneller vervallen en hun pracht verliezen. Zodoende wordt de financiering bij aankoop van een monument gestimuleerd.

Welke kosten worden vergoed?

 • Als eerste worden de kosten vergoed die bijdragen aan het onderzoek naar een goede herbestemming en de haalbaarheid hiervan.
 • Als tweede worden de kosten vergoed die komen kijken bij het onderzoeken van duurzame mogelijkheden voor het monument. Dit maakt ook deel uit van het onderzoek, maar er wordt hierbij gefocust op andere aspecten van de herbestemming.
 • Als laatste worden de kosten vergoed die komen kijken bij het water- en winddicht maken en houden van het monument. Dit is om eventuele toekomstige schade aan het pand tegen te gaan.

Bent u op zoek naar subsidie voor de herbestemming van een monument? Lees dan vooral hier verder voor meer informatie.

U kunt bij het Nationaal Restauratiefonds (NRF) ook een laagrentende lening aanvragen voor de herbestemming, restauratie of onderhoud van uw monument. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke laagrentende leningen.

Verschillende soorten monumenten subsidies

Eerder hebben wij uitgelegd welke subsidie bij een herbestemming hoort. Er zijn echter nog meer financieringen of subsidies die u kunt krijgen bij de aankoop of het onderhouden van een monument. Deze lichten wij graag aan u toe.

Restauratiesubsidie

Een restauratie financiering is een hypotheek met lage rente. Deze hypotheek kunt u jaarlijks met een vast bedrag aflossen en kan gebruikt worden voor het restaureren en onderhouden van een monument. De hoogte van de hypotheek kan verschillen en wordt bepaald door de kosten die u gaat maken. Deze kosten dient u vooraf te laten berekenen. De rente bij deze hypotheek ligt 3 procent onder de waarde van de markt. Het minimale rente percentage is 1 procent.
Bent u benieuwd naar wat er gewijzigd mag worden tijdens de verbouwing van een monument? Lees dan hier verder.

Cultuurfonds financiering

Een cultuurfonds financiering is een lening die ook over een lage rente beschikt. De lening is bedoeld voor het restaureren van panden die beschermd worden door de overheid. Voorbeelden van dit soort panden zijn gemeentelijke en provinciale monumenten. De hoogte van het vrijgestelde bedrag kan per provincie verschillen. Bij de regels die komen kijken bij het verbouwen geldt hetzelfde. De rente bij deze lening ligt 4,5 procent onder de waarde van de markt. Het minimum van de rente is 1,5 procent.

Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

Als u een monument in eigendom heeft, gelden er allerlei regels en sommige dingen zijn wat lastiger dan normaal. Dit geldt zowel voor groene monumenten als voor gebouwde monumenten. U mag niet zomaar verbouwen en hebt een plicht om het monument in stand te houden. Maar daar staat ook iets tegenover: het is in veel gevallen mogelijk een subsidie aan te vragen voor sober en doelmatig onderhoud. Maar ja, wat is dat ‘sober en doelmatig’ onderhoud precies en wanneer is er geen sprake meer van onderhoud maar van restauratie? Aan zo’n oud pand is er daarnaast altijd wel werk te doen en komt u elke keer weer een nieuw klusje tegen. Hoe kunt u dat onderhoud nu vooraf plannen? Lees verder over de SIM.

Woonhuissubsidie

De Woonhuissubsidie is bedoeld voor particuliere eigenaren van monumenten waarin gewoond wordt. Het onderhoud van uw monument is kostbaar. Een schilderbeurt of het vervangen van een goot kan al snel in de papieren lopen. Zeker als u uw monument koestert en niet bespaart op het onderhoud, zult u zich afvragen hoe u al dat onderhoud gaat betalen. De subsidie bedraagt 38% van de instandhoudingskosten. Lees hier verder over de woonhuissubsidie.

Hoe kan Klement Rentmeesters mij helpen?

Bij Klement Rentmeesters wordt er met een enthousiast team gewerkt dat een voorliefde heeft voor panden met een historie. Het doel van ons bedrijf is het behouden van dit soort panden voor de toekomst. Monumenten zijn een belangrijk en kenmerkend aspect van de omgeving waarin ze liggen.
Klement Rentmeesters kan hulp bieden bij het behouden, onderhouden, kopen en verkopen van historische- en monumentale panden. Zo worden de grondzaken, makelaardij, de exploitatie en het beheer verzorgd. Daarnaast bieden wij hulp bij de herbestemming, verduurzaming en restauratie, subsidies en vergunningen van de panden.

Wilt u voordat u een monument koop eerst informatie krijgen, dan kunt u altijd bij Klement Rentmeesters terecht voor een vrijblijvend gesprek. Wij kunnen u na dit gesprek advies geven en informatie verstrekken op basis van uw wensen. Wilt u meer informatie over het aanvragen van een financiering aankoop monument ontvangen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Contact opnemen kan via het contactformulier, de telefoon of mail.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down