Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Wat is een principeverzoek?

22 mei 2023

Wanneer u uw bouwplannen gereed heeft, wilt u natuurlijk niet te horen krijgen dat deze niet binnen het geldende bestemmingsplan passen. Dit bepaalt namelijk of u een omgevingsvergunning krijgt van de gemeente. Lees in dit artikel meer over deze omgevingsvergunning. Om deze nare afwijzing te voorkomen, kunt u eerst het zogenaamde principeverzoek indienen bij de gemeente. Wat is een principeverzoek, vraagt u zich af? Dit is een voorbereiding op een vergunningsaanvraag. Deze blog zal u meer vertellen over het principeverzoek.

Wat is een principeverzoek?

Omdat de aanvraag van een daadwerkelijke omgevingsvergunning flink wat tijd en geld kost en het dan extra zuur is wanneer u vervolgens een afwijzing krijgt, bestaat er ook de mogelijkheid om een principeverzoek hiervoor in de plaats in te dienen. Dit is eigenlijk een concept aanvraag voor de omgevingsvergunning. U geeft globaal aan wat de bouwplannen zijn, waarna u redenen geeft waarom de gemeente uw plannen zou moeten accepteren. Hierna zal de gemeente uw verzoek in behandeling nemen door naar het eigen beleid te kijken en door te toetsen of uw plannen geen negatieve gevolgen hebben voor de omgeving. Op basis van dit onderzoek zal de gemeente een voorlopige beslissing nemen: het principebesluit.

Hoe lang is het besluit geldig?

Op basis van uw conceptaanvraag neemt de gemeente een beslissing, wat ook het principebesluit genoemd wordt. Deze beslissing is een jaar geldig. In deze periode moet u een formele aanvraag tot de omgevingsvergunning doen of tot wijziging van het bestemmingsplan. Lees in dit artikel meer over een bestemmingsplan wijzigen. Na deze 12 maanden komt het principebesluit te vervallen.

Waarom een principe verzoek indienen?

Een principe verzoek indienen heeft als belangrijkste voordeel dat het u tijd en geld bespaart. Zo weet u namelijk of de gemeente positief staat tegenover de daadwerkelijke vergunningsaanvraag. Bij een negatief principebesluit, weet u dat het geen zin heeft een vergunningsaanvraag te doen. Bovendien draagt het indienen van een conceptaanvraag bij aan meer duidelijkheid en zekerheid over de uitvoerbaarheid van uw plan. U krijgt inzicht in de eisen en voorwaarden waaraan uw project moet voldoen, evenals eventuele beperkingen of mogelijke wijzigingen die u moet overwegen. Dit helpt u om mogelijke verrassingen of vertragingen in latere stadia te voorkomen.

Hoe dient u een principeverzoek in?

Een principeverzoek indienen doet u bij uw eigen gemeente. U vindt de benodigde formulieren vaak op de website van uw gemeente. Ook kunt u een professional inschakelen om u te helpen met het indienen van een principeverzoek. Bij Klement Rentmeesters kunt u terecht voor het opstellen van een principeverzoek. Lees op deze pagina over hoe dit proces eruitziet. Het is bij het opstellen van uw verzoek belangrijk dat u zo concreet en volledig mogelijk te werk gaat.

Hoelang duurt een principeverzoek?

Normalerwijze krijgt u tussen de 2 en 12 weken een reactie van uw gemeente. Wanneer de gemeente nog vragen heeft, dan nemen ze tussentijds contact met u op. Hierdoor is de besluitvorming bij een principe verzoek een korter traject dan bijvoorbeeld het proces bij een wijziging van het bestemmingsplan. Dit proces kan tot wel veertig weken duren.

Kosten principeverzoek

Voor het indienen van een principeverzoek betaalt u legeskosten. Legeskosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor het behandelen van een verzoek of aanvraag door de overheid. Wat u precies moet betalen, is per gemeente echter verschillend.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down