Voor de toekomst van uw monument.

Zoek

Herbestemming houdt in dat een bestaand pand een andere functie krijgt, omdat de functie die het heeft niet meer voldoende is in de huidige maatschappij. Dit zorgt voor leegstand en een terugloop in de inkomsten van een pand. Zeker rijksmonumenten en monumentale panden worden niet zomaar gesloopt, want deze gebouwen zijn van belang voor de cultuurhistorische geschiedenis van Nederland. Daarom zorgt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ervoor dat herbestemming van een monumentaal pand gestimuleerd wordt.

Religieus erfgoed, industrieel erfgoed en historische gebouwen, zoals kastelen, zijn voorbeelden van panden waarbij de RCE probeert leegstand te vermijden. Klement Rentmeesters kan u helpen om uw kasteel een geschikte herbestemming te geven. Wij proberen uw kasteel met zo min mogelijk aanpassingen geschikt te maken voor een alternatief gebruik. Wij van Klement Rentmeesters hebben reeds een aantal kastelen succesvol aan een nieuwe functie geholpen en zijn kortom de perfecte partij om in te schakelen voor de herbestemming van uw kasteel.

Vanuit cultuurhistorisch belang herbestemming kasteel imminent

Een kasteel is een historisch gebouw dat vaak een rijke geschiedenis heeft. Om deze reden is het belangrijk om de geschiedenis van het kasteel te onderzoeken en zo veel mogelijk te behouden tijdens de herbestemming. Dit kan bijvoorbeeld door het restaureren van historische elementen. Door veranderingen in de maatschappij en economische ontwikkelingen hebben veel kastelen en buitenplaatsen hun oorspronkelijke functie al lang verloren. Ook worden de kastelen niet meer bewoond, waardoor herbestemming van een kasteel noodzakelijk is om het behoud van dit cultureel-historisch erfgoed te garanderen.

Herbestemming kasteel

Behoud van historisch erfgoed kan op meerdere manieren. Een kasteel kun je om deze reden dan ook verschillende nieuwe functies geven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een kasteel ombouwen tot een hotel of Bed & Breakfast. Zo hoeven slechts kleine elementen aangepast te worden en blijven de historische elementen grotendeels intact.
 • Een kasteel kan ook worden gebruikt als evenementenlocatie. Hierbij kan worden gedacht aan bruiloften, concerten en festivals. Door het organiseren van evenementen kan het kasteel weer tot leven worden gebracht en kan het publiek genieten van de prachtige omgeving. Bij het gebruik als evenementenlocatie is het wel belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en de bescherming van het historisch erfgoed.
 • Het kasteel gebruiken als kantoren of vergaderruimtes. Door de prachtige omgeving en de historische uitstraling kan het kasteel een inspirerende werkplek zijn. Daarnaast kan het kasteel worden verhuurd voor zakelijke bijeenkomsten, zoals vergaderingen en congressen.
 • Een kasteel kan ook worden ingezet als toeristische attractie. Het kasteel kan bijvoorbeeld worden omgebouwd tot museum of bezoekerscentrum. Hierbij kan over de geschiedenis van het kasteel worden verteld en kunnen bezoekers genieten van de prachtige omgeving.

Er zijn nog meer mogelijkheden voor de herbestemming van een kasteel. Wanneer u kiest voor Klement Rentmeesters zullen wij eerst met u om de tafel zitten en u adviseren over mogelijke herbestemmingsopties. Ook bieden wij kastelen te koop aan.

Subsidie herbestemming voor kastelen?

Bent u de eigenaar van een kasteel, dan kunt u gebruik maken van de subsidie herbestemming. Deze subsidie is bedoeld voor:

 • Rijksmonumenten
 • Gemeentelijke en provinciale monumenten
 • Gebouwen die geen monumentenstatus hebben (voor alsnog)
 • Gebouwen die onderdeel zijn van monumenten

Heeft uw kasteel geen monumentstatus, dan moet het college van burgemeester en wethouders in een officieel document aangeven dat het de cultuurhistorische waarde van het kasteel erkent. De herbestemmingssubsidie vergoedt maar liefst 70 procent van de kosten. U kunt op onze website een vragenlijst invullen, waarmee wij voor u kunnen vaststellen of uw kasteel voor de subsidie in aanmerking komt. Lees hier meer over de subsidie herbestemming.

Waarom Klement Rentmeesters?

Wij van Klement Rentmeesters hebben reeds succesvolle restauratie- en herbestemmingsprojecten met kastelen afgerond, waaronder:

 • Landgoed kasteel Puth: het kasteel vlak bij het Limburgse Voerendaal was toe aan restauratie. Ondanks dat er nog ruim wat landbouwgrond bij het kasteel hoorde, wilde de eigenaar een gedeelte hiervan omzetten naar natuurgebied. Wij hebben zorgvuldig overlegd met de landgoedeigenaar, maar ook vaak met de gemeente. We hebben een historische en bouwtechnisch onderzoek uitgevoerd, functieopties nagelopen en subsidieaanvraag gedaan. Nu grazen kuddes vee op de landbouwgrond, waardoor er langzaam beweging komt in de wens natuurgebied te creëren en er nu al stabiele inkomsten geboden worden. Nog steeds voeren wij het pachtbeheer uit, houden er toezicht op dat afspraken nagekomen worden en we houden controle op betalingen.
 • Kasteel Genbroek: de eigenaar liep steeds meer aan tegen toenemende kosten wat betreft het onderhoud van de voormalige carréhoeve. Hierdoor wenste de eigenaar nieuwe economische dragers te vinden, waarmee de hoeve in stand gehouden kon worden met de wens deze uiteindelijk te kunnen verkopen. Wij zijn gaan kijken welke herbestemmingsopties er waren bij het landgoed en bij de indeling van de carréhoeve. We hebben de leegstaande ruimte opgesplitst in meerdere onderdelen. Hierdoor ontstond er een verzamelgebouw voor bedrijven, waar inmiddels acht kantoren zijn gevestigd. Een ruimte wordt bewoond.

Wilt u nu ook een andere functie geven aan uw kasteel? Of wilt u uitzoeken wat de mogelijkheden zijn? Schroom dan niet om met ons contact op te nemen.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 5.000 mensen gingen u voor
  chevron-down