Voor de toekomst van uw landgoed.

Zoek

Wanneer u een verbouwing van uw rijksmonument wilt uitvoeren, dan moet u er rekening mee houden dat u hier meestal een omgevingsvergunning voor nodig heeft. Deze vergunning vraagt u aan bij uw gemeente op de website of via het Omgevingsloket. Als eigenaar van een monument krijgt u te maken met de Erfgoedwet, wat voorheen de Monumentenwet heette, en met de lokale erfgoedverordeningen. U moet kortom met veel zaken rekening houden. Daarom is het raadzaam om een professional in te schakelen om u ervan te verzekeren dat de aanvraag van uw vergunning in goede banen geleid wordt. Kies daarom voor Klement Rentmeesters.

Wat is een Omgevingsvergunning?

Wanneer u aan een monumentaal pand gaat bouwen, verbouwen of slopen, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Er moeten namelijk aan wettelijke voorschriften voldaan worden. Deze zorgen ervoor dat er geen gevaar of ongemak ontstaat voor omwoners en de omgeving. Dit werd eerst door meerdere vergunningen geregeld, maar sinds 2010 is dit voor het gemak samengevoegd in de omgevingsvergunning. De vergunningsaanvraag kost geld en het kost wel wat tijd voordat de aanvraag ingediend wordt.

Waarom een Omgevingsvergunning bij monumenten?

Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten worden beschermd door de overheid omdat ze behoren tot ons cultureel erfgoed. Daarom heeft u een omgevingsvergunning voor bijna elke wijziging aan een (gemeentelijk) monument nodig. Eenvoudige klussen mogen vergunningsvrij plaatsvinden, zoals een kleine schilderklus voor onderhoudsredenen. Voor een schilderklus waarmee u het aanzicht verandert moet u echter een omgevingsvergunning aanvragen. Het is altijd goed om na te vragen bij uw gemeente voor welke werkzaamheden u wel of niet een omgevingsvergunning moet aanvragen.

Omgevingsvergunning monument verduurzamen

Als eigenaar van een rijksmonument bent u wellicht van plan om het monument energiezuiniger te maken door isolatiemaatregelen te treffen of door zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Tot voor kort mocht u geen zonnepanelen op uw monument plaatsen. Tegenwoordig mag dit wel, maar ze moeten zo geplaatst worden dat ze vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn. Het plaatsen van isolatieglas is vergunningsvrij, mits het nieuwe glas in de bestaande kozijnen past. Wilt u bijvoorbeeld uw dak isoleren, dan kan het aanzicht van het monument aangetast worden. In dit geval dient u wel een vergunning aan te vragen.

Omgevingsvergunning monument aanvragen

Een omgevingsvergunning kan aangevraagd worden bij uw lokale gemeente of via het Omgevingsloket. Hier kunt u ook een vergunningscheck doen om te kijken of u voor uw werkzaamheden vergunningsplichtig bent. De gemeente treedt over uw voornemen in overleg met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. De gemeente maakt het besluit openbaar en geeft u zes weken de kans om zo nodig schriftelijk of mondeling een zienswijze in te dienen.

Hoelang duurt het?

Wanneer u een vergunning indient voor een reguliere verbouwing, dan kunt u binnen acht weken wel een reactie verwachten. Daarna volgen nog zes weken voor een inzage. Na veertien weken kunt u kortom pas beginnen met de klus. Bij de moeilijkere aanvragen is vaak advies nodig van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. In dit soort gevallen kan de vergunningsaanvraag zeker wel een halfjaar duren.

Kleine ingrepen aan monument

Bij kleine ingrepen aan een monument heeft u geen vergunning nodig. Denk hierbij aan het normale onderhoud, waarbij zaken als kleur, materiaal, de vorm, profilering en detaillering van het monument niet aangepast worden.

Hulp van subsidies

De aanvraag van een omgevingsvergunning kost geld. Per gemeente kan het bedrag verschillen en ook per werkzaamheid. Een complete dakopbouw kost bijvoorbeeld meer geld dan het plaatsen van een balkon. U moet er echter rekening mee houden dat een vergunning op zijn minst een paar honderd euro kost. Gelukkig kunt u in veel gevallen bij grootschalig onderhoud aan monumenten een subsidieaanvraag doen. U leest hier welke subsidies er zijn.

Klement Rentmeesters voor uw vergunningaanvraag

De omgevingsvergunning bij een Rijksmonument vraagt u niet zomaar aan. Er komen veel meer zaken kijken bij dit type aanvraag dan bij de aanvraag van een normaal woonhuis. Om dit toch in goede banen te laten leiden, is de hulp van een professional aan te raden. Bij Klement Rentmeesters werken we met deskundige architecten en erfgoedadviseurs die dagelijks werken met monumenten en alle zaken die hierbij komen kijken. Wij zijn de rentmeesters voor het behoud van landgoederen en erfgoed. We hebben verstand van monumenten en zijn op de hoogte van actualiteiten en subsidieregelingen. Bovendien kunnen wij u helpen bij meer dan alleen vergunningsaanvragen. Wilt u weten met welke zaken nog meer? Lees dan hier meer over al onze diensten.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down