Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
erfgoed

Boerderijen zijn een belangrijk onderdeel van de agrarische geschiedenis van Nederland en hebben vaak een unieke uitstraling. Om die reden vallen boerderijen onder het agrarisch erfgoed van ons land. Door schaalvergroting en moderne eisen voldoen deze historische boerderijen vaak niet meer aan de eisen die er tegenwoordig gesteld worden aan een boerderij. Er is bijvoorbeeld te weinig ruimte of de ruimte is niet handig ingedeeld. Ook komt het vaker voor dat boerderijen stoppen met agrarische activiteiten, omdat het niet langer winstgevend is of niemand het bedrijf wil overnemen. Om leegstand van dit erfgoed te voorkomen, stimuleert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de herbestemming van historische boerderijen. Wij van Klement Rentmeesters kunnen u bij al uw herbestemmingsplannen helpen. Wij zijn zeer ervaren in de herbestemming van erfgoed en vinden geheid een geschikte herbestemming voor uw boerderij. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Wat is herbestemming van een boerderij?

Herbestemming van een boerderij houdt in dat er een nieuwe functie aan de boerderij wordt gegeven om langdurige leegstand, verloedering en verval van de boerderij te voorkomen als gevolg van het verliezen van de oorspronkelijke gebruiksfunctie. Bij een herbestemmingsproject is het van belang zoveel mogelijk van de historische elementen van de boerderij te behouden en zoveel mogelijk slechts aan te passen naar de nieuwe gebruiksfunctie. Wilt u meer weten over de definitie van herbestemming, lees het op deze pagina.

Is de herbestemming van boerderijen noodzakelijk?

Vaak is een boerderij een historisch gebouw met een rijke geschiedenis. Tijdens het herbestemmingsproces is het van groot belang om deze geschiedenis te onderzoeken en te behouden. Een manier om dit te doen is door historische elementen te restaureren en te behouden. Als gevolg van veranderingen in de maatschappij en economische ontwikkelingen hebben veel boerderijen hun oorspronkelijke functie verloren en staan ze vaak leeg. Om het behoud van dit waardevolle agrarische erfgoed te garanderen, is het vaak noodzakelijk om deze boerderijen een nieuwe functie te geven door middel van herbestemming.

Herbestemming boerderij

Een boerderij kan op verschillende manieren worden herbestemd. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een boerderij om laten bouwen tot woonhuis of vakantiewoningen.
 • Een boerderij kan ook worden gebruikt als zorgboerderij. Dit is een plek waar mensen met een beperking of ziekte kunnen werken op de boerderij. Dit kan bijdragen aan de sociale inclusie van deze groep en het verbinden van stad en platteland.
 • Een boerderij kan ook worden gebruikt voor educatieve doeleinden. Bijvoorbeeld door het in te richten als museum. Hierbij kan de geschiedenis van de boerderij worden verteld en kunnen bezoekers kennismaken met de landbouw.
 • Een boerderij kan ook worden gebruikt als evenementenlocatie. Hierbij kan worden gedacht aan lokale evenementen. Door het organiseren van evenementen kan het agrarische erfgoed weer tot leven worden gebracht.

Subsidie voor herbestemming boerderijen?

De subsidie voor herbestemming is bedoeld om de herbestemming van monumenten en andere monumentale gebouwen te bevorderen. Door subsidie hiervoor te geven, hoopt de Nederlandse overheid leegstand in zulke gebouwen te voorkomen. De herbestemmingssubsidie kunt u jaarlijks aanvragen in de periode van 1 oktober tot en met 30 november en is geldig voor monumenten, gebouwen zonder monumentenstatus en gebouwen die een onderdeel zijn van bij elkaar horende monumenten. Wanneer u recht heeft op de subsidie, dan krijgt u tot 70 procent van de kosten vergoed. Lees op onze website meer over de herbestemmingssubsidie.

Op bezoek bij de biologische boer van Landgoed Vilsteren
Op bezoek bij de biologische boer van Landgoed Vilsteren

Succesverhalen Klement Rentmeesters

Klement Rentmeesters heeft al meerdere herbestemmingsprojecten met boerderijen vormgegeven, waaronder:

 • Knooperf de Trompenhoeve: de opdrachtgever heeft ondervonden dat een moderne, agrarische bedrijfsvoering geen winst meer behaalde. Bovendien paste dit ook niet binnen de visie van de eigenaar. De wens was alles te restaureren en om te toveren in een knooperf. Door het erf te verdelen en slim in te richten, konden er meerdere bewoners tegelijk wonen en werken. Het erf en de omgeving moest hierbij wel worden verbeterd met bijvoorbeeld de aanleg van een moestuin. Wij hebben een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat het bestemmingsplan in de weg stond van deze plannen. We hebben met de gemeente overlegd, een principeverzoek ingediend en begeleiden nog steeds het hele proces.
 • Boerderij Erichem: de eigenaren willen graag de agrarische functie van de boerderij veranderen in die van een woonerf. Na uitgebreid herbestemmingsonderzoek en een intensieve samenwerking tussen meerdere partijen, zijn er meerdere woningen gerealiseerd in de boerderij, die passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente. De historische waarde is hierbij behouden. Het principeverzoek is al ingediend bij de gemeente.
 • Herenboerderij De Bunker: bij Herenboerderij De Bunker werkten we samen met Stichting Werkgemeenschap Ideecentrum. De Herenboerderij werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als bunker voor het Duitse leger. Na de oorlog hebben onder andere de marechaussee en de brandweer van het gebouw gebruikt gemaakt. Tegenwoordig heeft de Herenboerderij meerdere functies: trainingsruimte, eventlocatie, woningen en als Bed & Breakfast. De boerderij heeft echter geen duurzame exploitatie voor het geheel en daardoor is de toekomst onzeker. De exploitatie hebben wij verstevigd en we zijn bezig door samenwerking met gemeentes en organisaties om de geschiedenis van de Herenboerderij aan een breed publiek te brengen door de Herenboerderij in te richten als museum. Daarnaast is het de wens om er meerdere woningfuncties aan toe te voegen.

Bij ons worden ook karakteristieke boerderijen te koop aangeboden in Brabant én Limburg. Bekijk op ons woningaanbod.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

  De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
  Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

  Meld u hier aan

  > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
  chevron-down