Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
restaureren

Mag ik zonder vergunning een gemeentelijk monument verbouwen of restaureren?

10 mei 2023

Een verhalenreeks met Giel Leunissen, erfgoedadviseur van Klement Rentmeesters

Gemeentelijke monumenten zijn objecten of gebouwen die vanwege hun cultuurhistorische waarde door de gemeente zijn aangewezen als monument. Dit betekent dat er bepaalde regels en voorschriften gelden voor het onderhoud en de verbouwing van deze gebouwen of objecten. U vraagt zich wellicht af of een vergunning om een gemeentelijk monument te verbouwen of restaureren nodig is. Deze blog zal antwoord geven op deze vraag.

Wat valt onder een gemeentelijk monument?

Een gemeentelijk monument is een gebouw of object dat een gemeente vanwege zijn lokale waarde in cultureel-historisch opzicht tot monument heeft benoemd. Het kan gaan om bijvoorbeeld historische gebouwen, bruggen, beelden, parken, archeologische vindplaatsen of andere objecten die van belang zijn voor de lokale geschiedenis en cultuur. Door iets tot een monument te maken, beschermt de gemeente het tegen sloop, verwaarlozing of ingrijpende veranderingen. Zo blijft het monument behouden voor toekomstige generaties.

Slopen monument zonder vergunning?

Het slopen van een gemeentelijk monument is alleen toegestaan wanneer hiervoor een vergunning is verleend door de gemeente. Als u toch zonder deze zogenaamde Omgevingsvergunning een gemeentelijk monument sloopt, kan de gemeente handhavend optreden. Dit houdt onder meer in dat u verplicht wordt om het monument in de oorspronkelijke staat te herstellen, of dat u een boete krijgt voor het slopen van het monument zonder vergunning. Wilt u meer lezen over de Omgevingsvergunning? Lees het op deze pagina.

Monumentenbeheer

Monument verbouwen zonder vergunning

Een gemeentelijk monument is beschermd vanwege zijn cultuurhistorische waarde en het behoud daarvan is van groot belang voor de gemeente. Daarom zijn er regels en voorschriften opgesteld voor het onderhoud en de verbouwing van gemeentelijke monumenten, die zijn vastgelegd in de gemeentelijke monumentenverordening. Het verbouwen van een gemeentelijk monument is daarom alleen toegestaan wanneer u hiervoor een Omgevingsvergunning hebt aangevraagd en verkregen. Ook hierbij geldt dat, wanneer u zonder vergunning voor het monument te verbouwen aan het verbouwproces begint, u kans loopt op een flinke boete. Ditzelfde geldt ook voor restauraties aan uw gemeentelijk monument.

Gemeentelijke monumentenverordening

Een gemeentelijke monumentenverordening is een wettelijk instrument van de gemeente om de bescherming van gemeentelijke monumenten te regelen. De monumentenverordening regelt de bescherming van deze monumenten en de mogelijkheden en beperkingen bij het uitvoeren van werkzaamheden aan deze monumenten. In de gemeentelijke monumentenverordening staat bijvoorbeeld welke handelingen wel en niet zijn toegestaan met betrekking tot het monument en wanneer een vergunning nodig is. De gemeentelijke monumentenverordening verschilt per gemeente en wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

Kleine ingrepen zonder vergunning gemeentelijk monument

In sommige gevallen zijn kleine ingrepen aan een gemeentelijk monument toegestaan zonder vergunning. Het gaat dan om ingrepen die geen invloed hebben op de cultuurhistorische waarde van het monument. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kapotte dakpannen of het herstellen van beschadigd stucwerk. Over het algemeen geldt dat de handelingen die de cultuurhistorische waarde van het monument aantasten, zoals het veranderen van de gevel of het wijzigen van de structuur van het gebouw, alleen zijn toegestaan na het verkrijgen van een vergunning van de gemeente. Kleine ingrepen veranderen niets aan de waarde van het gemeentelijke monument en daarom mogen deze zonder vergunning plaatsvinden. Als u twijfelt of een bepaalde ingreep aan een gemeentelijk monument zonder vergunning is toegestaan, kunt u met ons contact opnemen via deze link of vraag het na aan uw gemeente.

Omgevingsvergunning aanvragen?

Het is een ingewikkeld proces om een Omgevingsvergunning aan te vragen voor een gemeentelijk monument. Om de aanvraag in goede banen te leiden, is het raadzaam om een professioneel bedrijf, zoals Klement Rentmeesters, in te schakelen. We hebben vaker met dit bijltje gehakt en helpen u graag met een vergunning. Wilt u meer weten over hoe de aanvraagprocedure van de Omgevingsvergunning eruit komt te zien? Lees het in dit artikel na.

Voor meer informatie, vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op:

    Deel dit bericht

    Contact

    Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

      De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
      Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

      Meld u hier aan

      > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
      chevron-down