Het verkrijgen van een omgevingsvergunning is vaak een essentiële stap bij het realiseren van restauratie- en verbouwprojecten aan uw monument. Lees in dit artikel meer over wat een omgevingsvergunning is. Het is echter belangrijk om te weten dat u uw gemeente voor een aanvraag van de omgevingsvergunning moet betalen. Deze kosten dient u ook te betalen als de vergunning wordt afgewezen. In dit artikel gaan we daarom in op de vraag: wat kost een omgevingsvergunning eigenlijk?
Onderhoudswerkzaamheden die vergunningsplichtig zijn
Wanneer u de eigenaar bent van een rijksmonument of gemeentelijk monument zult u bijna altijd in het bezit moeten zijn van een omgevingsvergunning als u restauraties en verbouwingen aan uw monument wilt laten plaatsvinden. Onder deze onderhoudswerkzaamheden die vergunningsplichtig zijn, vallen bijvoorbeeld zaken als:
- Sloopwerk aan monument
- Uitbouwen
- Voegen van gevels
- Vervanging historisch glas
U heeft geen vergunning nodig bij onderhoudswerkzaamheden waarbij cruciale kenmerken van uw monument niet veranderen. Materiaalsoort, kleuren en vormgeving mogen bijvoorbeeld niet aangepast worden.
Hoe zijn de kosten van een omgevingsvergunning opgebouwd?
Wat u uiteindelijk voor een omgevingsvergunning moet betalen, is dus van meerdere factoren afhankelijk. Hoe zijn deze kosten bij een monument opgebouwd? Het grootste deel van de prijs wordt bepaald door de legeskosten. Verder kunnen er nog bijkomende kosten om de hoek komen kijken.
Legeskosten
Leges zijn de wettelijk vastgestelde vergoedingen die door gemeenten in rekening worden gebracht voor de afhandeling van een omgevingsvergunningsaanvraag. De kosten van een omgevingsvergunning worden berekend als een percentage van de geschatte kosten van uw project. Naarmate de omvang van de restauratie of verbouwing aan uw monument groter is, stijgen uw bouwkosten en daarmee ook de legeskosten van uw omgevingsvergunning. Deze leges kunnen aanzienlijk variëren tussen verschillende gemeenten. De specifieke tarieven die van toepassing zijn in uw gemeente zijn opgenomen in de gemeentelijke legesverordening en de erbij behorende tarieventabel.
Bovendien worden de kosten bepaald door het type verbouwing of restauratie dat u wilt uitvoeren aan uw monument. De legeskosten worden vastgesteld door de gemeenteraad en de tarieven worden regelmatig herzien. De betaling wordt per activiteit berekend en als u meerdere verbouwingen uitvoert, worden de kosten bij elkaar opgeteld. Bovendien kunnen sommige kosten variëren, omdat ze gebaseerd zijn op bouwkosten, oppervlakte of inhoud. Het exacte bedrag dat u aan uw gemeente moet betalen, wordt pas bekend wanneer uw aanvraag is goedgekeurd of afgewezen. Wel kunt u om een indicatie vragen. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de legeskosten, nadat u deze aan uw gemeente heeft betaald. U heeft een periode van zes weken om bezwaar aan te tekenen. Indien het bezwaar gerechtvaardigd is, kunt u een terugbetaling van het te veel betaalde geld verkrijgen.
Bijkomende kosten
Naast de leges kunnen er ook bijkomende kosten zijn bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit de kosten voor het inschakelen van een architect, adviseurs en eventuele noodzakelijke onderzoeken, zoals een bodemonderzoek of een ecologische quickscan. Lees hier meer over de ecologische quickscan.
Welke factoren bepalen de kosten van een omgevingsvergunning?
De kosten van een omgevingsvergunning worden door verschillende factoren bepaald:
- De kosten kunnen variëren op basis van de omvang en complexiteit van het project.
- Sommige activiteiten, zoals bouwprojecten of milieubelastende activiteiten, kunnen meer onderzoek en expertise vereisen, wat kan leiden tot hogere kosten.
- Er kunnen administratieve kosten verbonden zijn aan het verwerken van de vergunningsaanvraag. Dit zijn meestal vaste kosten die worden gerekend om de aanvraag te beoordelen, documentatie te verwerken en andere administratieve taken uit te voeren.
- Afhankelijk van de aard van het project kan het vereist zijn om milieuonderzoeken, adviezen van externe experts of andere specialistische rapporten in te winnen.
Kunt u korting krijgen?
Er zijn gevallen waarbij u minder legeskosten hoeft te betalen. Het is niet zozeer een korting, maar het bespaart geld om uw vergunning te annuleren wanneer u erachter komt dat u hem toch niet wilt aanvragen. Als een aanvrager de vergunningsaanvraag intrekt, dan heeft u recht op vermindering van de kosten:
- U krijgt 75% van de kosten terug, wanneer u bij een standaard aanvraag binnen drie weken uw verzoek annuleert. Bij een uitgebreide procedure kunt u dit binnen zes weken doen.
- U krijgt 50% van de kosten terug, wanneer u bij een standaard aanvraag na drie, maar voor zes weken uw verzoek annuleert. Bij een uitgebreide procedure kunt u dit na zes, maar binnen 18 weken doen.
- U krijgt 50% van de kosten terug bij afwijzing van de hele of gedeeltelijke omgevingsvergunning.
- U krijgt 25% van de kosten terug, wanneer u bij een standaard aanvraag na zes weken uw verzoek annuleert. Bij een uitgebreide procedure kunt u dit na 18 weken doen.
Hulp nodig?
Naast alle factoren waarmee u rekening moet houden bij de kosten van een omgevingsvergunning, moet u ook letten op een aantal zaken bij de aanvraag. Wij van Klement Rentmeesters snappen dat u de aanvraag een ingewikkelde procedure kunt vinden. Daarom helpen wij u graag bij de aanvraag van uw vergunning. Lees hier hoe we u van dienst kunnen zijn.