Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Wat is een omgevingsvergunning?

1 mei 2023

Een verhalenreeks met Giel Leunissen, erfgoedadviseur van Klement Rentmeesters

In deze blog gaan we dieper in op de vragen: wat is een omgevingsvergunning en waarom is het zo belangrijk om deze tijdig aan te vragen?

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is een vergunning, die wordt toegekend door de gemeente voor verschillende activiteiten die impact kunnen hebben op de omgeving. Denk hierbij aan zaken als bouw- of verbouwingswerkzaamheden, sloopwerkzaamheden, kapwerkzaamheden, aanleggen van op- en uitritten en dergelijken. Ook de bestemming van een stuk grond of gebouw mag u niet zomaar wijzigen. Lees op deze pagina meer over herbestemming en de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt sinds 1 oktober 2010 de bouwvergunning, milieuvergunning, sloopvergunning en kapvergunning.

Waarom een omgevingsvergunning aanvragen?

De aanvraag van een omgevingsvergunning is belangrijk, omdat dit zekerheid geeft over de haalbaarheid van een bouw- of sloopproject. Daarnaast voorkomt het aanvragen van een omgevingsvergunning dat er achteraf problemen ontstaan met de gemeente of omwonenden. Zonder vergunning kan de gemeente namelijk handhavend optreden en kan uw project stilgelegd worden met alle vertragingen en extra kosten van dien.

Ook voor het behoud van het erfgoed is de aanvraag van een omgevingsvergunning van belang. Bij bouwwerkzaamheden aan een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht of in de omgeving hiervan, kan er namelijk sprake zijn van aantasting van het cultuurhistorisch erfgoed. Door de omgevingsvergunning aan te vragen en de regels en voorschriften, die gelden voor erfgoedbeheer te volgen, kan de waarde van het erfgoed worden behouden.

Wanneer is een omgevingsvergunning nodig?

Uit bovenstaande tekst is al duidelijk geworden dat voor veel bouw- en sloopactiviteiten een omgevingsvergunning nodig is. Zeker wanneer u een monument heeft, bent u altijd vergunningsplichtig. Echter kan dit bij kleine restauraties van monumenten anders zijn. Bij twijfel kunt u altijd online de vergunningscheck doen. Het is belangrijk dit op tijd na te vragen, want bouwt u zonder vergunning, dan kunt u een flinke boete krijgen. Een omgevingsvergunning gaat vaak ook hand in hand met een ruimtelijke onderbouwing. U heeft namelijk een onderbouwing nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Op deze pagina lees je er alles over.

omgevingsvergunning

Hoe vraagt u de omgevingsvergunning aan?

Een omgevingsvergunning kunt u aanvragen bij de gemeente, waarin de bouw- of sloopactiviteiten plaatsvinden. Vaak is het mogelijk om de aanvraag online in te dienen via het Omgevingsloket Online. Het is belangrijk om te weten dat de procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning enkele maanden kan duren. Het is daarom verstandig om tijdig te beginnen met de aanvraag.

Vindt u de aanvraag van de omgevingsvergunning te ingewikkeld om zelf te doen, dan kunt u bij Klement Rentmeesters terecht voor de aanvraag van uw vergunning. Lees meer over hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Wat heeft u nodig voor de vergunningaanvraag?

De doorlooptijd van de aanvraag van een omgevingsvergunning kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld genomen duurt de aanvraag van een omgevingsvergunning ongeveer 8 weken. Dit is de wettelijke termijn, waarbinnen de gemeente moet beslissen over de aanvraag. Dit mag eenmalig met zes weken verlengd worden. De daadwerkelijke doorlooptijd kan echter langer zijn als er bijvoorbeeld aanvullende informatie of onderzoeksrapporten nodig zijn. Ook kan het zijn dat de gemeente advies moet vragen aan andere instanties. In dat geval kan de doorlooptijd van de aanvraag oplopen tot zes maanden met wederom een eenmalige verlenging van zes weken. Als de aanvraag van de omgevingsvergunning complex is of als er bezwaren worden ingediend tegen de aanvraag, kan de doorlooptijd nog langer zijn. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren te beginnen met het aanvragen van de omgevingsvergunning, zodat er voldoende tijd is om eventuele vertragingen op te vangen.

Meld u hieronder aan voor onze Erfgoed Inside. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van nieuwe subsidies voor monumenten en ander, leuk nieuws over monumenten, landgoederen en ander bijzonder erfgoed.

Als eerste op de hoogte van nieuwe subsidies voor monumenten? Leuke nieuwtjes over monumenten, landgoederen en erfgoed?

Schrijf u nu in voor onze Erfgoed Inside en ontvang 7 keer per jaar alle nieuws over monumenten en erfgoed!

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down