Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
Landschapsontwerper_Wout_De_Joode_1900x1300

De wereld verbeteren? Begin bij je eigen landschap!

6 november 2024

Wout: ''Toen ik mijn studie landschapsarchitectuur op TU Delft had afgerond was het voor mij duidelijk dat ik snel weer terug wilde verhuizen naar Zuid-Limburg. Ik ben namelijk opgegroeid in het dorpje Epen, dicht bij het kantoor van Klement Rentmeesters in Gulpen. Ik ben van mening dat landschapsontwerpers hun beroep het beste kunnen uitoefenen op locaties waar ze zelf een connectie mee hebben. Voor mij houdt dat niet in om de fraaiste ontwerpen over de hele wereld te maken, maar om juist dicht bij mijn thuis het landschap te verbeteren. Om binnen Klement Rentmeesters particulieren te helpen met verbeteringen op hun landgoederen is een stap in de richting van een optimaal landschap in mijn eigen directe omgeving.

Epen, Limburg

Naast mijn passie voor landschap en natuur ben ik ook druk bezig met andere hobby’s. Ik vind het geweldig om bezig te zijn met kleinschalige projectjes in de tuin. Zo heeft familie van mij een voedselbos gestart en ik vind het leuk om mijn handen uit de mouwen te steken en om te helpen met plannen maken, struiken planten en verschillende elementen te bouwen. Ook houd ik van sporten. Ik speel zelf handbal en ik ga regelmatig een rondje hardlopen. Daarnaast vind ik het leuk om muziek te maken. Piano, gitaar of zingen, het maakt me niet uit. Het leukst vind ik dit om samen met anderen te doen.”

Combineren van kennis in techniek en landschap

“Ik ken niemand die dezelfde combinatie als vooropleiding heeft gehad als ik. Hoewel het technische en theoretische deel van civiele techniek een totaal andere richting leek dan het creatieve deel van landschapsarchitectuur, ben ik er door de jaren heen achter gekomen hoe nauw deze twee beroepen met elkaar verbonden zijn."

"Dit kwam vooral naar voren in mijn afstudeeropdracht waarin ik een ontwerp maakte van een overstroombare rivierdam, ter vervanging van stuwen in de Maas. De honderd jaar oude stuwen zijn namelijk aan vervanging toe, en het huidige plan op tafel is om de stuwen op dezelfde manier in de rivier te plaatsen zoals honderd jaar geleden ook is gedaan. Dit huidige plan vind ik een te makkelijke beslissing, waarbij innovatieve technologieën van de laatste honderd jaar niet worden meegenomen en de nadelige effecten van stuwen in een rivierlandschap worden genegeerd. In mijn optiek is dit moment om de stuwen te vervangen een grote kans om te laten zien hoever we gekomen zijn op het gebied van kennis in civiele techniek en landschapsarchitectuur."

Stuwen in de Maas, copyright: Rijkswaterstaat.

"In mijn afstudeeropdracht heb ik het concept van een overstroombare rivierdam gebruikt om in te passen in het landschap. Een overstroombare rivierdam is zo een innovatief idee waarbij het water op een natuurlijke manier gereguleerd wordt. Als grootste voordeel wordt de barrière werking van stuwen voor vissen verholpen. Daarnaast zorgt een landschappelijke inpassing van deze stuwen voor een nieuwe ruimte in het rivierlandschap voor recreatie. Door dit soort samenwerkingen van civiel ingenieurs met landschapsontwerpers in een vroege fase van een project kunnen innovatieve oplossingen ontstaan die ten goede komen voor mens en natuur.”

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down