Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
Headerfoto_Buitenplaats_Frymerson_Anno_2024_1900x1300

Onze tips voor Open Monumentendag 2024

11 september 2024

Het weekend van 14 en 15 september 2024 openen weer heel veel monumenten hun deuren voor het grote publiek. Bijzondere plekken die normaal verborgen blijven voor het grote publiek zijn nu toegankelijk. We zeggen: doen dus, die Open Monumentendag! En misschien komt u nog iemand van Klement Rentmeesters tegen. Want behalve professionals in zijn wij ook liefhebbers van monumenten en erfgoed.

Onze 14 tips!

Carré-hoeve, Klimmen

De monumentale carré-hoeve aan de Vrijthof in Klimmen dateert uit 1721, met uitbreidingen in 1755. Vrijthof 5 beslaat driekwart van de hoeve en is grotendeels gerenoveerd, waarbij de huidige bewoners nu ook het voorste deel aanpakken. Vrijthof 4 omvat de rechtervleugel van het gebouw. Meer weten.

ECI-waterkrachtcentrale, Roermond

In dit rijksmonument uit 1920 is een moderne waterkrachtcentrale geïnstalleerd. Bezoekers kunnen een diapresentatie zien over de restauratie en de aanleg van de vistrap, evenals een collectie oude meetinstrumenten. VVV-gidsen zijn aanwezig voor uitleg. Lees meer.

Elsmuseum, Beek

De monumentale boerderij aan het Wolfeynde in Beek, gebouwd in 1802, huisvestte door de jaren heen verschillende bedrijven, waaronder een distilleerderij en sigarenfabriek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog doken Franz Kanarek en zijn moeder hier onder, terwijl Duitse soldaten het pand bezetten, en een plaquette herinnert aan deze periode. Na verval in de jaren '80 is het pand in 1991 gerestaureerd en nu in gebruik als notariaat en museum, met luxe appartementen op de bovenverdieping. Lees meer.

Expositie Filips van Montmorency, graaf van Horne in de Paterskerk, Weert

De Paterskerk, oorspronkelijk de donjon van de graven van Horne uit circa 1290, werd in 1461 aan de Minderbroeders Franciscanen geschonken. De kerk dient als grafkerk voor de graven van Horne, met grafkelders van onder andere graaf Jacob I en zijn familie. Sinds 1997 is het klooster een verzorgingshuis en de kerk, het koor en de tuin zijn te bezichtigen. Lees meer.

H. Bavokerk, Nuth

De H. Bavokerk in Nuth, met oorsprong in de 12e eeuw, werd in 1763 herbouwd met een toren waarvan de klokken over de hele parochie te horen moesten zijn, en in 1923 werden de zijbeuken en het koorgedeelte toegevoegd. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers delen van de kerk ontdekken die normaal niet toegankelijk zijn, zoals de kerktoren en het orgel. Daarnaast is er een fototentoonstelling over de processie, verhalen van pelgrims naar Santiago de Compostela en zang van Taizé-liederen. Lees meer.

Hervormde Kerk, Beek

Dit rijksmonument, een voormalige Protestantse Kerk, werd in 1837 gebouwd nadat de protestanten door de Belgische Opstand geen gebruik meer konden maken van de Sint-Martinuskerk. Het kerkgebouw, geschonken door koning Leopold om spanningen tussen protestanten en katholieken te verminderen, is uitgevoerd in neoclassicistische stijl met een zadeldak en een spitse dakruiter. Sinds 1967 heeft de kerk de status van rijksmonument, maar wordt sinds 2019 niet meer voor kerkdiensten gebruikt. Lees meer.

Kasteel het Steenen Huys – rondleiding door de tuin, Vlodrop

Het kasteel, gebouwd in 1664 voor Gerard Bordels, is een symmetrisch huis met een torentje en een hardstenen ingang omlijst door vlampotten uit 1742. Er zijn rondleidingen zijn reservering, met maximaal 15 personen. Deze vinden gratis plaats van 11.00-12.00 uur en 14.00-15.00 uur. Verzamelen is bij de poort aan de Kerkbergweg, waarna de deelnemers een wandeling door de tuin maken en langs het kasteel en het koetshuis geleid worden. Lees meer.

Landgoed Frymerson, Sint Odiliënberg

Het oorspronkelijke kasteel uit de 14e eeuw stond meer noord-oostelijk aan de Roer, met de toren en kelder van het koetshuis als overblijfselen uit die tijd. In 1863 liet Jonkheer De Zantis een woning bouwen naast de oude carréboerderij, ontworpen door P.J.H. Cuypers, en de buitenplaats Frymerson is nu een Rijksmonument met meerdere beschermde onderdelen. Activiteiten zoals appels en peren plukken zijn gratis toegankelijk, waarbij geplukte vruchten €1,- per kg kosten, en er is een terras met koffie, thee, vlaai en vers geperst sap. Lees meer.

Landgoed Genbroek, Beek

Landgoed Genbroek is tijdens de open monumentendagen geopend, maar Huis Genbroek blijft gesloten. Het landgoed, ook wel ‘Kasteel Genbroek’ genoemd, is eigenlijk geen echt kasteel omdat het geen torens heeft, maar het gebouw met witgepleisterde muren en vier rechthoekige vleugels dateert al uit 1381 en was door de eeuwen heen in het bezit van diverse adellijke families. Op het landgoed bevinden zich ook bijzondere objecten zoals een 19e-eeuwse ijskelder, een historisch park, een bronhuisje en een rondboogbrug over de Keutelbeek. Lees meer.

Rondje Regout, Maastricht

Het ‘Rondje Regout’ is een 6,5 km lange wandeling langs de voormalige bezittingen van de Maastrichtse industrieel Petrus Regout, waaronder Landgoed Vaeshartelt, Villa Kanjel en La Grande Suisse, begeleid door een routeboekje en podwalk. Tijdens de Open Monumentendagen kun je deelnemen aan rondleidingen, zoals bij Landgoed Vaeshartelt met historicus Jac van den Boogard, Villa Kanjel met landschapsarchitect Barry Kerckhoffs, en La Grande Suisse met Stephan Limpens. Reserveren voor de rondleidingen is verplicht, behalve voor de lezing bij Villa Kanjel. Lees meer.

Stadhuis Roermond

Het historisch gedeelte van dit uit de 17e eeuw daterende gebouw is ter bezichtiging opengesteld.
Het betreft onder andere de hal, de Statenzaal, de burgemeesterskamer en de B & W-kamer. Zaterdag gesloten. Lees meer.

Teekenschool, Roermond

De Teekenschool, gerealiseerd in 1905 volgens de ideeën van Cuypers, bood onderdak aan de Stadsteekenschool en toont ambachtelijke technieken in het interieur. Het trappenhuis in Roermond bevat diverse kunst- en ambachtelijke details, zoals graatgewelven, diafragmaboogjes, vloertegels, lambris, geschilderd metselwerk, glas-in-lood, polychromie en profilering. Lees meer.

Voormalige hoeve, Craubeek

Op zondag 15 september is de grote poort van Penderskoolhofweg 3 van 12.00-17.00 uur geopend, zodat bezoekers het pand vanaf de binnenplaats en de tuin kunnen bekijken, met de eigenaar aanwezig om vragen te beantwoorden. De hoeve, gebouwd in een haak- of L-vorm, heeft een dwarsvleugel van Kunradersteen uit circa 1700 met een puntgevel van mergel. Lees meer.

Weltermolen, Heerlen

Op zondag 15 september zijn tijdens Open Monumentendag in Heerlen maar liefst 11 rijksmonumenten geopend, wat een unieke kans biedt voor architectuurliefhebbers, aangezien deze panden normaal niet toegankelijk zijn. In elk monument staat een gids klaar om meer te vertellen over de historie en het huidige gebruik van het pand. Deelname is gratis, maar inschrijving via openmonumentendagheerlen.nl is vereist. Lees meer.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down