Weerhouden de hoge kosten van onderhoud u ervan om een prachtig monument te kopen? Lees dan vooral verder. Om het onderhoud van een monument te kunnen bekostigen, is het namelijk vaak mogelijk om een financiële ondersteuning te krijgen van de overheid, provincie of gemeente. Of u in aanmerking komt voor deze subsidie voor monumenten, is afhankelijk van het soort monument dat u bezit en de onderbouwing van de aanvraag. Er zijn twee regelingen met betrekking tot monumentale subsidie. We vertellen u er graag wat meer over.
Twee subsidieregelingen voor onderhoud van monumenten
Het onderhoud van monumenten is kostbaar. Omdat dit zo kostbaar is, maar het wel belangrijk is dat monumenten in stand worden gehouden, zijn de Woonhuissubsidie en de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) in het leven geroepen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.
Subsidie Instandhouding Monumenten
Voor de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) komt u in aanmerking als u eigenaar bent van een rijksmonument dat géén woonhuis is. Bij zo’n rijksmonument kunt u bijvoorbeeld denken aan een molen, kerk of fabriek. Ook archeologische en groene monumenten vallen onder deze subsidieregeling. Deze subsidie voor monumenten kan ieder jaar van 1 februari tot en met 31 maart worden aangevraagd.
De Subsidie Instandhouding Monumenten is bestemd voor de reguliere onderhoudskosten van een rijksmonument op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. In de meeste gevallen wordt 60% van de reguliere onderhoudskosten uitgekeerd als subsidie. Eigenaren die hun rijksmonument bedrijfsmatig gebruiken, krijgen volgens de nieuwe regelingen 40% van de reguliere onderhoudskosten uitgekeerd. Het totale bedrag aan monumentale subsidie wordt in 6-jaarlijkse termijnen uitbetaald.
Uiteraard wordt niet iedere aanvraag toegewezen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bepaalt of subsidieaanvragen worden toegewezen of afgewezen en verdeelt op deze manier het beschikbare budget. Bent of wordt u de eigenaar van een monumentaal pand dat geen woonhuis is, dan komt u alleen in aanmerking voor de SIM indien uw aanvraag volgens de juiste voorwaarden wordt ingediend. Hier kunnen wij van Klement Rentmeesters u gelukkig uitstekend bij helpen. Wij hebben jarenlang ervaring in deze vaak complexe procedure en begeleiden u zo goed mogelijk om het maximale potentieel te benutten inzake de subsidie voor uw monument.
Woonhuissubsidie – monumentale subsidie voor woonhuizen
Heeft of wordt u de bezitter van een monument dat juist wel een woonfunctie heeft? Dan kunt u voor het onderhoud van dit pand niet in aanmerking komen voor de SIM, maar wel voor de Woonhuissubsidie. Jaarlijks kan tussen 1 maart en 30 april een aanvraag worden ingediend om in aanmerking te komen voor de Woonhuissubsidie. Een subsidie aanvraag voor de Woonhuissubsidie wordt ingediend in het jaar volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt. Het werk moet dus uitgevoerd en betaald zijn voordat u in het volgende jaar subsidie kunt aanvragen.
De Woonhuissubsidie is bedoeld als een tegemoetkoming in de instandhoudingskosten voor rijksmonumenten met een woonfunctie. Subsidiabele onderhoudskosten zijn bijvoorbeeld de kosten die gemaakt moeten worden voor het onderhoud van het dak, de gevel, fundering en constructie, kozijnen, constructies, binneninrichting, schilderwerk en terrein en beplanting van het rijksmonument met woonfunctie.
Van de instandhoudingskosten van monumentale onderdelen kan maximaal 38 procent worden gesubsidieerd. De aanvraag voor de subsidie zal behandeld en beoordeeld worden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook voor advies en hulp bij de aanvraag van deze monumentale subsidie kunt u terecht bij onze erfgoed makelaar. Dus mocht u nog vragen hebben over deze regeling of hulp kunnen gebruiken om met behulp van deze regeling een monumentaal woonhuis te kunnen bekostigen, twijfel dan niet om contact op te nemen.
Woonhuissubsidie of SIM als subsidie voor uw monument?
De kernvraag in deze kwestie is natuurlijk of uw rijksmonument voor de Subsidie Instandhouding Monumenten of Woonhuissubsidie in aanmerking komt. Bepalend hiervoor is of het pand particulier eigendom is en of het (gedeeltelijk) door u of een ander wordt bewoond. Als u onderstaande gegevens invult zoeken we kosteloos voor u uit of u in aanmerking komt voor subsidie monumenten of subsidie erfgoed. Na het versturen van de gegevens, zal een van onze subsidiespecialisten persoonlijk contact met u opnemen.
Let op
Aanvragen voor de SIM kunnen ingediend worden binnen het tijdvak 1 februari tot en met 31 maart.
Aanvragen voor de Woonhuissubsidie kunnen worden ingediend vanaf 1 maart tot en met 30 april.
Monument kopen
Bent u geïnteresseerd om een bijzonder monumentaal pand te kopen? Kijk dan vooral eens tussen ons aanbod van molens, kerken, boerderijen en kastelen te koop in Limburg. Hier staan vaak prachtige monumentale parels tussen. Voor de bezichtiging en waardebepaling van zo’n monument raden we u aan om even te bellen naar onze monumentenmakelaar.