Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek
/
Portfolio
/
Voorbeeldproject groen erfgoed: Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop begint haar lange geschiedenis in de Middeleeuwen als een woontoren op het land behorend aan het Hertogdom Gelre, vandaar de naam van het dorp. In de eeuwen erna is het land rondom de toren tot park verworden. Liefde voor tuinen, planten en bomen heeft de eigenaar Hubertus Paulus Hoevenaar jr. in de tweede helft van de 19e eeuw aangespoord om zijn idyllische landschapstuin te realiseren. Het park was toe aan restauratie.

Restauratieplan landschapstuin kasteel Geldrop

Objectomschrijving

Landgoed kasteel Geldrop kent verschillende fases in haar ontwikkeling. Was er eerst een donjon en maar liefst twee slotgrachten, veel later kwam het ‘kasteel’ erbij, dat nooit echt een kasteel is geweest. De oudste wegen rondom de grachten werden begeleid door imposante laanbomen in een rechthoekig patroon en in de 19e eeuw is er een romantische landschapstuin aangelegd met gebogen vormen en een rijkelijke beplanting. Bedenk dan dat deze oase grenst aan de zich voortkabbelende Kleine Dommel en het arcadisch beeld is compleet.

De klantvraag

Dat wordt echter wreed verstoord door de lange overstroming in de zomer van 2016, waarbij de helft van de landschapstuin weken onder water stond. De droge, hete zomers van de laatste jaren zijn de genadeklap voor het toch al oude bomenbestand van de tuin. Paden vormen inmiddels geulen die zich in de winter met water vullen, de tuin is versoberd en vele bomen zijn dood of staan op het punt van afsterven. De Stichting Landgoed Kasteel Geldrop heeft ons gevraagd om een restauratieplan te maken voor de Landschapstuin, met vooral aandacht voor de bomen en paden. Daarnaast hebben we ook Sim-groen aangevraagd om tuin na de restauratie in goede staat te kunnen behouden. Er is hier dus gebruik gemaakt van een combinatie van provinciale restauratiesubsidie en de landelijke Sim-regeling.

Onze aanpak

Rondlopend viel op dat het heel moeilijk oriënteren is in de tuin. Nauwkeurig tuinhistorisch onderzoek laat zien dat van het oorspronkelijke evenwicht van de geometrische en de landschappelijke tijd weinig meer over is. Struiken en bomen hebben zich uitgezaaid tot grote klompen groen en oorspronkelijke logische paden zijn verdwenen of omgelegd. Door dit te onderkennen en de oude situatie te reconstrueren brengen we weer duidelijkheid in de tuin. We hebben een uitgekiend waterplan gemaakt waardoor zowel tekorten en als overschotten aan water gereguleerd kunnen worden. Én het rijkelijke in de beplanting weer meegenomen, inclusief een beter ontwerp voor het voorplein.

Vergunningen en subsidies

De Landschapstuin is een rijksmonument. Wij hebben daarom een vergunningen- en subsidietraject uitgezet, zodat de plannen door de vergunningverlenende instanties akkoord worden bevonden en dat voor de financiering van de reconstructie middelen beschikbaar komen. De omgevingsvergunning voor de restauratie is inmiddels verleend. Daarnaast is ook de Sim-groen en de restauratiesubsidie beschikt. Daarmee is de Landschapstuin van Kasteel Geldrop ook financieel robuust gemaakt.

Resultaat

Dit alles resulteert in een mooie evenwichtige tuin waar de bomen weer kunnen floreren, de paden hun oorspronkelijke hoogte teruggekregen hebben en tegelijkertijd ook andere verbeteringen meegenomen zijn. En zo heeft Geldrop weer een prachtig park waar bezoekers zich even in een groene oase kunnen wanen. Deze werd op donderdag 23 mei 2024 heropend in het bijzijn van de laatste bewoonster van het kasteel, barones Van Tuyll van Serooskerken, en oud-Geldroppenaar en tevens ambassadeur van het landgoed Pieter van den Hoogenband.

Omslagfoto_Restauratie_Tuin_Kasteel_Geldrop_1900x1300

Integrale aanpak

Onze landschapsarchitecte Monique Wolak vertelt in onderstaande video uitgebreid over haar integrale aanpak zodat er een goede balans ontstaat tussen de natuur en de landschapstuin als monument voor gebruikers.

Meer over de samenwerking tussen Klement Rentmeesters en Kasteel Geldrop.

Uw tuin of park ook financieel robuust?

Heeft u een rijksmonumentale tuin of park? En wilt u meer weten over de kansen die subsidies kunnen bieden? Schakel dan de Hulplijn Monumenteigenaren in:

Hulplijn Monumenteigenaren

Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten hebben wij een 'hulplijn' geopend. Een van onze subsidiespecialisten neemt daarvoor persoonlijk met u contact op.

Laat hieronder uw gegevens achter, kies een tijdsblok waarop wij met u kunnen bellen en u weet binnen 5 minuten alles over uw situatie. U kan natuurlijk ook direct contact opnemen via 043-32 33 511.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down