Liefde voor monumenten en landgoederen.

Zoek

Bij de bouw, verbouwing of uitbouw van een pand is meestal een vergunning vereist. Een aanvraag voor een vergunning kan duur en complex zijn. Het kan bovendien lang duren voordat u deze vergunning ook daadwerkelijk krijgt. Om te voorkomen dat u veel geld betaalt en veel tijd verspilt om vervolgens een afwijzing te krijgen, is het mogelijk om een principeverzoek op te stellen en in te dienen bij de gemeente. Klement Rentmeesters weet hier alles van en kan u uitstekend helpen bij het indienen van een principeverzoek.

Wat is een principeverzoek?

Feitelijk is een principeverzoek niets meer dan een concept van een vergunningsaanvraag. Het verzoek wordt ingediend om te voorkomen dat niet het gehele vergunningstraject hoeft te worden doorlopen om vervolgens toch een "nee" op de aanvraag te krijgen. Lees hier meer over wat het precies inhoudt.

Wat moet er in een principeverzoek staan?

In het principeverzoek dienen de grote lijnen van het bouwplan te worden aangegeven. Ook moeten de redenen worden aangegeven waarom de gemeente uw verzoek zou moeten goedkeuren. Gaat u een principeverzoek opstellen, dan dient u hierin te zetten welke voordelen het plan voor u heeft, maar ook welke maatschappelijke voordelen het bouwplan eventueel biedt.

Wat heb ik nodig om een principeverzoek in te dienen?

Voor het indienen van een principeverzoek heeft u het volgende nodig:

  • Een overzicht van de kadastrale situatie voor en na de bouwwerkzaamheden;
  • Plattegronden van de verdiepingen, waarop de gewenste wijzigingen en functie per ruimte wordt aangegeven;
  • Indien het plan ook moet worden voorgelegd aan de welstands- of monumentencommissie: principe-detailleringen, gevelaanzichten, foto's van de huidige situatie en omliggende bebouwing;
  • Indien het een monument of Maastricht Planologisch Erfgoed betreft: een bouwhistorische verkenning.

Beoordeling van het verzoek

De gemeente zal op basis van het verzoek een onderzoek starten. In dit onderzoek zal de gemeente het verzoek toetsen aan de hand van haar eigen beleid. Ook wordt gekeken of het bouwplan geen negatieve gevolgen heeft voor de omgeving of de culturele waarden van het pand. Op basis van het onderzoek zal een beslissing, oftewel principebesluit, volgen.

Mogelijke uitkomsten voor het principebesluit

In het principebesluit wordt aangegeven of de gemeente wel of niet positief zal besluiten bij een formele vergunningsaanvraag. Er zijn drie mogelijke uitkomsten:

Gemeente wil medewerking verlenen

In sommige gevallen besluit de gemeente gelijk medewerking te verlenen, zonder hier voorwaarden aan te verbinden. Dit komt niet heel vaak voor, aangezien een principeverzoek meestal wordt ingediend bij complexere plannen die niet in lijn liggen met het bestemmingsplan.

Wanneer de gemeente het principeverzoek echter gelijk positief goedkeurt, kan de definitieve vergunningaanvraag ingediend worden en is de kans zeer groot dat deze vergunning wordt verleend.

Gemeente wil medewerking verlenen onder voorwaarden

Vaak komt het voor dat de gemeente in het principebesluit aangeeft om medewerking te willen verlenen onder een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot geluidsbelasting of parkeergelegenheid.

Gemeente wil geen medewerking verlenen

Tot slot kan het zo zijn dat de gemeente aangeeft in het principebesluit geen medewerking te verlenen.

Voordelen van een principeverzoek indienen

Een principeverzoek aanvragen kan u veel tijd en bovendien veel geld schelen. De gemeente zal namelijk een principebesluit geven op uw aanvraag. Bij een negatief advies is de kans klein dat de aanvraag van een vergunning positief uitpakt en heeft het dus weinig zin om veel geld en tijd in de officiële aanvraag te steken.

Hulp bij een principeverzoek opstellen

Een principeverzoek kan nogal complex zijn. Om uiteindelijk de vergunning te krijgen is het dan ook noodzakelijk dat het principeverzoek goed wordt opgesteld. Erfgoedmakelaar Klement heeft veel ervaring met het opstellen van principeverzoeken en staat klaar om u hier zo goed mogelijk bij te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Principeverzoek bij bestemmingsplan afwijking

Regelmatig komt het voor dat een bouwplan afwijkt van een bestemmingsplan, vooral bij bijzonder vastgoed zoals monumentale panden. Om uw plannen dan toch te verwezenlijken, is het veelal vereist dat u over een vergunning beschikt. Aan de hand van de vergunning krijgt u namelijk toestemming van de gemeente om in afwijking van het bestemmingsplan te bouwen. Lees hier of het mogelijk is een bestemmingsplan te wijzigen.

Neem contact op

Heeft u bijvoorbeeld mooie bouwplannen voor een boerderij te koop in Brabant of bent u van plan een rijksmonument te verbouwen, maar u weet niet of u in aanmerking komt voor een vergunning? Schakel dan onze hulp in en wij helpen u om een principeverzoek in te dienen bij de gemeente. Hierdoor krijgt u binnen een relatief korte tijd te horen of het zin heeft om een definitieve vergunningsaanvraag in te dienen.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down