Voor de toekomst van uw monument.

Zoek
groen erfgoed

Bent of wordt u de eigenaar van een rijksmonument? Dan komt u wellicht in aanmerking voor erfgoed subsidie, oftewel financiële ondersteuning van de overheid, provincie of gemeente voor het onderhoud van uw rijksmonument. Er zijn verschillende regelingen met betrekking tot erfgoed subsidie. Op deze pagina leest u hier meer over. Of u voor een van de regelingen in aanmerking komt, is onder andere afhankelijk van het soort erfgoed dat u bezit en van de onderbouwing van uw subsidieaanvraag. Er komt heel wat kijken bij de aanvraag van een van beide subsidieregelingen. Wij van Klement Rentmeesters helpen u graag om een succesvolle subsidieaanvraag in te dienen.

Twee subsidieregelingen voor onderhoud erfgoed

Het is vaak zeer kostbaar om erfgoed te kopen en onderhouden. Aangezien de overheid het wel zeer belangrijk vindt dat bijzonder erfgoed in stand wordt gehouden, zijn er twee subsidieregelingen voor rijksmonumenten in het leven geroepen. Namelijk de Woonhuissubsidie en de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten, oftewel de SIM. Wat houden beide regelingen in en wat zijn de voorwaarden? Dat leest u hieronder. Let wel: deze regelingen zijn alleen voor rijksmonumenten van toepassing. Bent u in het bezit van een monumentaal pand, dan gaan de subsidies niet op. Bent u er niet zeker van of u van de subsidieregelingen gebruik mag maken? Neem dan contact met ons op. Onze deskundige adviseurs voorzien u graag van antwoorden.

Woonhuissubsidie

Eigenaren van erfgoed met een woonfunctie kunnen in aanmerking komen voor de Woonhuissubsidie, ofwel de instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten. Voorbeelden van onderhoudskosten die gesubsidieerd kunnen worden zijn onderhoudskosten van de gevel, het dak en kozijnen, maar bijvoorbeeld ook onderhoudskosten die betrekking hebben op de binneninrichting, schilderwerk, fundering, constructie, terrein en beplanting. Maximaal 38 procent van de instandhoudingskosten van monumentale onderdelen kan worden gesubsidieerd.

De aanvraag van de Woonhuissubsidie dient digitaal te worden ingediend tussen 1 maart en 30 april. U heeft hiervoor nodig: een Digi-D en gespecificeerde facturen waarop het jaar van de uit te voeren werkzaamheden vermeld staat. We raden u aan om vóór en na de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden duidelijke foto’s te maken van het rijksmonument in kwestie. Mochten de totale begrote kosten hoger zijn dan € 70.000,-, dan kunt u voor aanvang van de werkzaamheden een inspectierapport aanvragen. U zult dan van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te horen krijgen welk deel in aanmerking komt voor subsidie.

Nadat u de subsidieaanvraag heeft ingediend, zal deze behandeld worden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze zal beslissen of de aanvraag wordt toegekend en of u subsidie krijgt om uw erfgoed te onderhouden. Mocht u nog vragen hebben over de aanvraag van de Woonhuissubsidie, neem dan contact op met onze erfgoed makelaar. Samen nemen we alle regelingen door die het voor u gemakkelijker maken om erfgoed te bekostigen en dienen we indien gewenst een aanvraag in.

Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

Bent u juist de eigenaar van een rijksmonument dat géén woonfunctie heeft, dan kunt u niet in aanmerking komen voor de Woonhuissubsidie, maar wellicht wel voor de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Deze subsidieregeling is bedoeld voor rijksmonumenten zoals molens, fabrieken, kerken en archeologische en groene monumenten. Als u de eigenaar van zo’n soort pand bent, dan kunt u jaarlijks tussen 1 februari en 31 maart subsidie voor uw monumentale monument aanvragen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bepaalt welke subsidieaanvragen worden toegewezen en afgewezen. Er is namelijk niet genoeg budget om alle aanvragen toe te wijzen.  Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan wordt hoogstwaarschijnlijk 60 procent van de reguliere onderhoudskosten van het monumentale pand gesubsidieerd, op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. Voor mensen die hun rijksmonument bedrijfsmatig gebruiken, is dit percentage 40 procent. Deze vorm van erfgoed subsidie wordt binnen zes jaarlijkse termijnen uitbetaald.

U komt alleen in aanmerking voor de SIM als de subsidieaanvraag volgens de juiste voorwaarden en regels is ingediend. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Het opstellen en indienen van een subsidieaanvraag is een complex proces waar veel bij komt kijken. Heeft u hier geen ervaring in, dan kunt u het beste de hulp inschakelen van een ervaren erfgoedmakelaar. De specialisten van Klement Rentmeesters kennen hun weg in het wettenlandschap en weten precies wat er nodig is om die erfgoed subsidie binnen te slepen. Wij helpen u dan ook graag bij het opstellen en indienen van de aanvraag. Zo vergroot u de kans dat uw aanvraag wordt toegewezen en dat u een subsidie ontvangt om een prachtig monument te onderhouden!

Woonhuissubsidie of Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)?

Kortom, bent u in het bezit van een prachtig stuk erfgoed of bent u van plan om een monument aan te schaffen, dan is het natuurlijk de grote vraag of u een subsidie kunt krijgen voor de bekostiging van de hoge onderhoudskosten. Wij zoeken graag kosteloos voor u uit of u in aanmerking komt voor de Woonhuissubsidie of de SIM. Vul onderstaande gegevens in en onze subsidiespecialist neemt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u op.

Erfgoed kopen

Erfgoed subsidie maakt het een stuk toegankelijker om bijzonder erfgoed kopen. Heeft u er altijd al van gedroomd om de eigenaar te zijn van een prachtige boerderij, molen of kerk? Bekijk dan vooral eens ons aanbod aan unieke monumentale panden of neem contact met ons op voor de mogelijkheden. U kunt bij ons natuurlijk ook terecht met al uw vragen omtrent herbestemming van erfgoed of waardebepalingen van erfgoed.

Deel dit bericht

Contact

Vul onderstaande gegevens in en we nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

    De Erfgoed Inside is onze nieuwsbrief met informatie over subsidies, adviezen over onderhoud en mooie verhalen over monumenten.
    Nieuw aanbod te koop of te huur ontvangt u als eerste via onze Exclusieve Preview! 

    Meld u hier aan

    > Al meer dan 6.000 mensen gingen u voor
    chevron-down